Un număr de 24 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM), dintre care 7 focare în judeţul Timiş şi 17 focare în judeţul Tulcea, mai sunt active în România la data de 27 septembrie 2024, în această săptămână fiind stinse trei focare în judeţul Tulcea, informează vineri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA menţionează că măsurile suplimentare pentru controlul şi eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR şi MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei.
Autoritatea a intervenit rapid în gestionarea focarelor de pestă a micilor rumegătoare în judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Timiş, rezultând o scădere considerabilă a numărului de focare. „Acest rezultat este dovada eficienţei măsurilor implementate de serviciile veterinare, care depun eforturi constante pentru a stopa răspândirea virusului, respectând legislaţia europeană aplicabilă în toate statele membre„, arată ANSVSA.
Autoritatea atrage atenţia asupra activităţilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarele iniţiale şi care pun în pericol eforturile de export.
Instituţia este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene, se precizează în informarea ANSVSA.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
A.V.