Cei mai importanţi experţi în informaţii din Bundestag, parlamentul german, propun o reţea europeană de spionaj, avertizând că Europa nu se mai poate baza pe informaţiile din Statele Unite, pe fondul incertitudinii în creştere în relaţiile cu partenerul transatlantic.
Konstantin von Notz, preşedintele comisiei de supraveghere a serviciilor de informaţii din Parlamentul german, a îndemnat Germania şi aliaţii săi europeni să îşi creeze propria reţea pentru schimbul de informaţii. „Avem nevoie de un format european de cooperare în domeniul informaţiilor – numiţi-l „Euro Eyes” (Ochii Europeni) – pentru a ne asigura că statele puternice pot face schimb de informaţii rapid şi sigur, pe baze juridice clare”, a declarat parlamentarul pentru POLITICO. „Nu există altă cale pentru creşterea propriilor noastre capacităţi de informaţii în viitor”, a adăugat el.
Propunerea sa vine în contextul în care fracturile în materie de schimb de informaţii între Statele Unite şi aliaţii săi trag un semnal de alarmă la Berlin. Decizia bruscă a CIA de a suspenda schimbul de informaţii cu Ucraina – confirmată miercuri de directorul John Ratcliffe – a sporit îngrijorarea că restricţii similare s-ar putea extinde la Germania, punând în continuare în pericol securitatea Europei.
„Aceasta este o schimbare de paradigmă care ne-ar putea lovi puternic”, a declarat pentru POLITICO Roderich Kiesewetter, vicepreşedinte al comisiei de supraveghere a serviciilor de informaţii din Bundestag. „Ne-am bazat timp de decenii pe capacităţile de informaţii ale SUA. Dacă acest lucru ne este luat, trebuie să dezvoltăm rapid structuri alternative”, a subliniat el.
Agenţiile de securitate din Germania au depins mult timp de serviciile de informaţii americane pentru a urmări ameninţările teroriste, atacurile cibernetice şi activităţile de spionaj. Kiesewetter a avertizat că, fără acces la informaţiile americane, Germania ar putea pierde avertismente timpurii esenţiale, potrivit ştiripesurse.ro.
L.B.