Directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Hristu Uzun, se judecă cu Apele Române pentru o sumă de bani pe care ar fi primit-o necuvenit, în cursul anilor trecuți. Pe lângă directorul Uzun, Apele Române au de recuperat bani și de la alți salariați, potrivit unui raport al Curții de Conturi.
Pe rolul Secției I Civile aTribunalului Constanța au fost înregistrate, la finele lunii iunie 2022, mai multe dosare având ca obiect „acțiune în răspundere patrimonială“, în care ABADL a chemat în judecată mai mulți funcționari implicați în proiecte cu fonduri europene, pentru a-i obliga să restituie diferite sume de bani. În același context, a fost chemat în judecată și Hristu Uzun, directorul instituției care, ca și în cazul celorlalți salariați, a primit unele sume de bani care i-au fost adăugate la indemnizațiile pentru concedii, în urma recalculării acestora. Potrivit unui răspuns primit de la ABADL, în calcul a fost introdusă și suma procentuală primită de către salariații respectivi, pentru munca depusă în proiect.
Mai pe românește, salariații respectivi, implicați în proiecte pentru care primeau anumite drepturi bănești, au primit bani pentru proiecte și pe perioada concediilor, ceea ce contravine normativelor în vigoare.
În urma unui control al Curții de Conturi, inspectorii au dispus recalcularea indemnizațiilor de concediu, dar fără sumele de bani obținute din proiecte. Astfel, toți cei vizați sunt nevoiți să restituie sumele de bani respective, în acest sens fiind deschise acțiunile în instanță.
În ceea ce-l privește pe director, instanța a reținut că a primit sume de bani necuvenite și în perioada aprilie 2018 – iunie 2019 și ulterior acestor date, însă în data de 8 decembrie 2022 instanța de fond – Tribunalul Constanța – a admis excepția prescripției dreptului la acțiune pentru intervalul sus menționat, urmând ca Uzun să restituie doar 3.406 lei, reprezentând sumă încasată necuvenit în intervalul iunie 2019 – decembrie 2021.
Soluția Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel, iar luni a venit și verdictul final. Astfel, potrivit încheierii de ședință, instanța a respins recursul reclamantei (Apele Române), în schimb a admis apelul declarat de directorul Uzun. Astfel, judecătorii au stabilit că nu trebuie să mai plătească nici suma de bani pe care a încasat-o până în decembrie 2021, adică cei 3.406 lei. De data aceasta hotărârea este definitivă.
Daniel ALBU
Romana de Ape Constanta, nu se dezminte!
De rasul curcilor. Oameni buni, nici nu aveti idee cati angajati incaseaza lunar bani din proiecte fara sa ridice un deget. Te ai bine cu „economica” si Uzun, poc procent la cate un proiect. Unde este Curdea de Conturi? De ce nu verifica acesti „specialisti” care reusesc cu brio sa-si faca si treaba de la munca dar sa colaboreze si la mai multe proiecte simultan. Din pacate pentru ei, nu pot aduna mai mult de 50 la suta din salariu. De ce nu verifica nimeni?