Aproape 6.600 de contracte de muncă part – time au fost închise în județul Constanța în două săptămâni

1
1314
sursa foto: shutterstock.com

Legea suprataxării contractelor de muncă a lovit și angajații și angajatorii din județul Constanța. În săptămâna premergătoare datei limită și în prima de după, câteva mii de astfel de contracte au fost închise, potrivit Inspecției Muncii Constanța.

Inspecţia Muncii gestionează, prin Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic, baza de date privind salariații angajați cu contract individual de muncă în baza Codului muncii, formată din informațiile comunicate de către toți angajatorii din România prevăzuți prin legislația menționată şi care se conformează acesteia prin transmiterea registrului.

Astfel, în urma solicitării FOCUS PRESS, reprezentanții Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța au precizat că, la data de 25 iulie, erau înregistrați la ITM 223.672 de angajați. Dintre aceștia, 205.193 au contracte pe perioadă nedeterminată, iar 18.497 pe perioadă determinată. 185.324 dintre aceștia aveau contracte cu normă întreagă și 38.348 – contracte cu timp parțial.

În prima zi a lunii august, după intrarea în vigoare a prevederii legale privind suprataxarea contractelor parțiale de muncă, aproximativ 5.000 de contracte de muncă parțiale au fost închise. Mai exact, mai erau înregistrate 33.264 contracte. În doar o săptămână, pe 8 august mai exact, numărul acestor contracte de muncă a scăzut la 31.763.

Reamintim că Guvernul a decis că, de la 1 august, angajatorii care au angajați part-time, cu normă parțială de lucru, trebuie să plătească la stat contribuții sociale – contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt sub nivelul salariului minim brut. 

Cătălin SCHIPOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.