Aproape 80 de miliarde de euro pentru România, dar deocamdată doar pe hârtie!

0
244

Prezent la Medgidia, europarlamentarul Corina Crețu a confirmat că României îi sunt alocate 80 de miliarde de euro din fonduri europene, dar deocamdată aceste sume sunt doar pe hârtie. Urmează aprobarea lor de către Parlamentul European, negocieri politice la Bruxelles și este foarte posibil ca această sumă să fie micșorată din cauza ultimul raport OLAF, care arată că România este pe primul loc la fraudarea fondurilor europene, și din cauza procentului redus de atragere a acestora.

Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru dezvoltare regională, a confirmat pentru Focus Press că, în urma discuțiilor din Consiliul European, au fost alocate României pentru următorul exercițiu financiar, 2021 – 2027, 80 de miliarde de euro. Din păcate, Parlamentul European poate mișcora această sumă din mai multe motive: România înregistrează un procent mic de absorție a fondurilor europene pentru 2014 – 2020 și se află pe primul loc la fraudarea fondurilor europene, potrivit Oficiul European de Luptă Antifraudă.

„Într-adevăr, a avut loc Consiliul European unde s-a discutat de bugetul 2021-2027, este vorba de bugetul normal, dar și de un fond în plus, Mecanismul de Reziliență Economică și Redresare, ca urmare a pandemiei. României i-au fost alocate, pe ambele fonduri, aproape 80 de miliarde de euro, este o sumă foarte mare, dar urmează ca Guvernul României să prezinte planul de proiecte prin care își dorește să atragă acești bani.

Deci deocamdată acești bani sunt doar pe hârtie, încă există o dezbatere în Parlamentul European, pentru că aceste sume trebuie aprobate, pentru fiecare țară în parte, de Parlament. Din păcate, faptul că, pe actualul exercițiu financiar 2014 – 2020, avem deocamdată o absorbție de 35%, acest lucru ne trage în jos. Deși noi, în Parlamentul European, am adoptat foarte multe flexibilități și ridicarea restricțiilor, din păcate nu văd o accelerare a absorbției fondurilor europene.

Să sperăm că vom avea sume importante dar, așa cum am spus mereu, banii nu sunt totul. Este nevoie de proiecte! Important e să se reducă decalajele, pentru că nimeni nu aduce fonduri europene dacă nu sunt depuse proiecte de calitate, care să îmbunătățească viața oamenilor“, a precizat europarlamentarul Corina Crețu.

Fostul comisar european a comentat și faptul că România a fost campioană la fraudarea fondurilor europene în 2019, potrivit raportului întocmit de OLAF.

„Suntem pe primul loc în acest an, dar lucrurile se pot schimba. Este adevărat, întotdeauna am militat pentru toleranță zero față de fraudă.

România este o țară net beneficiară de fonduri europene, desigur controalele sunt mai multe și suma pe care o vom primi în viitor este legată și de această chestiune. Există o dezbatere la nivelul țărilor net contributoare care doresc să lege alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Vor urma negocieri politice, în Consiliu s-a adoptat această sumă, urmează dezbaterea din Parlamentul European și regulamentele prin care aceste fonduri vor fi alocate. Cred că trebuie să ne axăm pe accelerarea implementării proiectelor și atragerea fondurilor, și în ceea ce privește bugetul, recuperarea pagubelor produse de aceste fraude“, a concluzionat Corina Crețu.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.