Arena Romană de sub hotelul Ibis ar putea fi pusă în valoare dacă noii proprietari sunt de acord

1
17691
Hotel Ibis, Constanța

Autoritățile locale vor să pună în valoare vestigiile istorice aflate sub fostul hotel Ibis din Constanța. Acesta a fost construit pe Arena Romană din cetatea Tomis, iar acum a fost cumpărat de lanțul hotelier Continental, reprezentanților cărora le-a fost adresată o scrisoare deschisă referitoare la ruinele de sub clădirea achiziționată.

Consilierul local Dumitru Caragheorghe a anunțat că împreună cu viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu și vicepreședintele Consiliului Județean, Enciu Petre, au transmis o scrisoare deschisă către grupul Continental Hotels.

„Căutăm cele mai bune soluții pentru punerea în valoare a unori comori aproape necunoscute ale orașului si ne dorim să găsim parteneri de dialog și colaborare în proprietarii lanțului hotelier“, a precizat Dumitru Caragheorghe.

Textul scrisorii deschise este următorul:

„Prin prezenta, vă aducem la cunoștință, că am luat act de intenția dumneavoastră, vehiculată în presa națională, cu privire la demersul de a investi în renovarea fostului Hotel Ibis din Constanța. Pe această cale ne exprimăm dorința de colaborare cu privire la caracteristicile locației de care reprezentanți decizionali ai municipiului Constanța sunt direct interesați în numele comunității locale.

Cunoscând structura de branding a lanțului hotelier Continental, ne exprimăm totuși luarea în considerare a specificului locației din Constanța în ceea ce privește denumirea viitoare. Astfel, pe locul actualului Hotel Ibis din Constanta a existat o Arena Romană în perioada sec II – sec V d.Hr. Denumirea hotelului Continental ar trebui sa țină seama de acest aspect și, ca o excepție de la regulă, să se numească Continental Arena și nu Continental Forum conform brandingului existent.

Mai mult, despre Arena Romană de la Tomis se știe că era similară arenei din Serdica (Sofia de azi) și vă invitâm să analizați cum sunt puse în valoare ruinele în interiorul unui Hotel denumit chiar Arena di Serdica Hotel (*****).

Din păcate ruinele amfiteatrului de la Tomis sunt văduvite, încă de la descoperire, de la o astfel de expunere către vizitatori, în ciuda unei amenajări care nu este nici prietenoasă și nici exploatată la justa ei valoare.

Dacă nu am cunoaște că sub această clădire se află ruine cu o însemnătate majoră, nimic altceva nu reține atenția vizitatorului cu privire la grandioasele evenimente cu gladiatori sau alte tipuri de întâmplări petrecute aici. Skirtos Dakensis (Skirto Dacul), Agroikos, Argutos, Attalos sunt doar câteva nume de gladiatori vedete ale vremurilor demult apuse, de a căror imagine putem să beneficiem impreună, atât investiția dumneavoastră cât și municipalitatea.În aceeași masură, în antichitate, pe latura de est a Arenei avea să se ridice o basilică paleo-creștină contemporană cu băștinașii Dionysios Exiguus sau Ioannis Kassianos, deveniți mari personalități (sfinți) ai creștinismului european, mai ales al celui occidental. Povestea fascinantă, nespusă, a gladiatorilor romani și a creștinismului timpuriu la Tomis nu trebuie să lipsească din materialele de promovare și, pe această cale, vă rugăm să luați în considerare deschiderea autorităților locale pentru găsirea celor mai potrivite soluții de materializare a resurselor materiale și imateriale de patrimoniu local în cadrul proiectului dumneavoastră de nouă conceptualizare.Vă stăm la dispoziție pentru discuții cu reprezentanți ai autorităților locale, consultanți istorici, urbaniști și alți specialiști și așteptăm cu interes o propunere din partea dumneavoastră pentru organizarea unei astfel de întâlniri.

C.S.

1 COMENTARIU

  1. Pai la 150 metri mai mai sus de acest hotel, mai sunt nişte ruine antice, pe acelea de ce nu le pune in valoare Pmaria, Consiliul Local, Municipalitatea in general? Acelea ce au de nu sunt ada importante? Tot pe aceiasi stradă in spatele restaurantului Irish sunt alte vestigii antice, acelea de ce nu se pun in valoare? Zac in acelasi stadiu de zeci de ani si nu ati facut nimic, ati lasat in paragină totul, s-a reconstruit in zona peninsulară si se construieşte peste istoria acestui neam si acum va umflati in pene pentru un nume de hotel? Sunteti ridicoli!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.