Arheologia Mării Negre, în strânsă legătură cu turismul cultural constănțean

0
181
Cetatea Troesmis

În perioada 10-12 octombrie 2022, s-au desfășurat la Nessebar (Bulgaria) lucrările conferinței „Arheologia Mării Negre ca factor în turismul cultural“, parte a activităților din cadrul proiectului „Black Sea Archaeology, History and Culture Portal – ARHICUP“.

În cadrul acesteia au fost prezentate, de către reprezentanții celor trei parteneri ai proiectului, lucrări cu teme privind rolul femeii în arheologia Mării Negre și importanța și integrarea cercetării arheologice în cadrul turismului cultural din regiunea Mării Negre.

Din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au fost prezentate două lucrări, care au scos în evidență viitorul rutelor culturale comune și contribuțiile importante aduse cercetării arheologice de doamne ale arheologiei românești. Drd. Cristian Cealera și dr. Cristina Talmațchi au vorbit despre „Contribuții ale unor femei din România la dezvoltarea și promovarea arheologiei în vestul Mării Negre“, iar dr. Aurel Mototolea, dr. Ana Cristina Hamat și dr. Ștefan Georgescu, despre „Trasee culturale pe malul Mării Negre. Studiu de caz: siturile arheologice de la Nessebar la Sulina“.

Evenimentul a fost organizat de Municipalitatea Nessebar (lider de proiect), invitații fiind reprezentanți ai celor două instituții partenere, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, și ai grupurilor-țintă. Lucrările prezentate vor fi încărcate pe web portal-ul proiectului, aflat în dezvoltare.

Panelul practic al conferinței a inclus schimbul de experiență, schimbul de bune practici și idei. S-a menționat rolul tehnologiilor moderne și oportunitățile pe care acestea le oferă pentru buna gestionare a resurselor turistice. În discuția privind relația arheologiei cu dezvoltarea turismului cultural în regiunea Mării Negre, s-a remarcat că un mijloc de promovare a siturilor într-un mod nou este conținutul accesibil digital, dar acesta nu ar putea înlocui vizitele la fața locului. Digitalizarea nu este doar o metodă de documentare și conservare a valorilor culturale, ci și o modalitate prin care siturile istorice se încadrează în modelul mai larg al marketingului de succes al destinației. Aceasta este o garanție pentru dezvoltarea durabilă a turismului local.

În discursurile finale ale partenerilor, s-a remarcat semnificația pozitivă a implementării proiectului și speranța unei viitoare cooperări comune.

Proiectul „Black Sea Archaeology, History and Culture Portal (Portalul Arheologiei, Istoriei și Culturii Mării Negre) – ARHICUP“ este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020“.

Până la finalizarea web portal-ului, evoluția proiectului poate fi urmărită accesând website-ul www.arhicup.com.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.