Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea în parteneriat cu MINAC a scos la lumină situl Mozaic

0
128
Curățenie în situl Mozaic. FOTO Lucian Aiftincăi

Ceea ce trebuia să fie o superbă poveste antică de secol III – IV a ajuns o groapă de gunoi a locuitorilor din Peninsulă sau a trecătorilor care au aruncat basculante de gunoi și de reziduri menajere. Totodată oțetarii au împânzit versantul crescând până și în pereții zidurilor antice distrugându-i.


Deși zona este plină de istorie și potențial, nu este în atenția autorităților locale, ultima igienizare în zonă fiind făcută în urmă cu ani de zile, când în zonă a avut loc un festival.

„Păcat că de la revoluție încoace totul a fost abandonat și am intrat parcă într un proces de distrugere a entității noastre naționale, a tot ceea ce ne a consacrat și ne a definit de a lungul istoriei de peste 2600 de ani a acestui oraș.

La nivel declarativ suntem dornici să salvăm cât mai multe însă faptic am distrus tot. Oamenii nu au înțeles ca patrimoniul odată distrus nu l mai poți recăpăta nici cu toți banii din lume.
(…) Dintre toți tinerii care au trecut astăzi pe acolo făcând poteci pe versanții abrupți ai taluzului nimeni nu a venit să ne ofere o mână de ajutor.

Nimeni nu vrea parcă să mai vadă aceste pietre pe care alte popoare dacă le ar avea le ar venera și le ar promova astfel încât să devină cunoscuți în întreaga lumea pentru patrimoniul lor“ a precizat Lucian Aiftincăi, președintele Asociației Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.