Așteptarea s-a terminat! Toți constănțenii aflați în carantină sau izolare au primit deciziile și pot solicita certificatul de concediu medical

0
6098

Constănțenii angajați, confirmați cu infecție SARS-CoV-2 sau contacți ai persoanelor bolnave, aflați în izolare sau carantină, au nevoie de decizia Direcției de Sănătate Publică în acest sens, pentru a putea solicita certificatul de concediu medical de la medicii de familie. Mulți s-au plâns că D.S.P. nu le-a trimis decizia nici măcar după cele 14 zile și că degeaba au sunat la instituție. Direcția a precizat, marți, că situația s-a rezolvat și la acest moment au fost emise toate deciziile de carantină sau izolare necesare.

Constănțenii angajați confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, asimptomatici sau simptomatici, cu forme ușoare sau cei care sunt contactați ai unor persoane confirmate cu COVID-19, se pot izola sau carantina la domiciliu, dar au nevoie de o decizie a Direcției de Sănătate Publică în acest sens, pentru a putea solicita certificatul de concediu medical de la medicii de familie, pe baza căruia să poată fi plătiți de către angajator, pentru perioada cât au lipsit de la serviciu.

Mulți, însă, s-au plâns că D.S.P. nu le-a trimis decizia de carantinare sau de izolare nici după cele 14 zile cât au stat în casă și degeaba au sunat la instituție. Iar fără acest document nu pot fi remunerați de către patroni.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța recunosc că a existat o perioadă în care aceste documente s-au eliberat mai greu, dar situația s-a rezolvat, iar acum toți pacienții cu forme ușoare, nespitalizați, sau persoanele contacți ai pacienților cu COVID-19, au primit deciziile.

„A existat o perioadă în care am fost puțin în urmă, dar și în acestă perioadă am răspuns prompt tuturor celor care au avut nevoie de ele, pentru eliberarea certificatului de concediu medical. În momentul de față au fost emise toate deciziile. Acestea sunt trimise pe WhatsApp, pe e-mail sau la adresa din buletin, cu sprijinul Poliției Locale“, ne-a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al D.S.P. Constanța.

Până pe 15 noiembrie a.c., instituția a emis, din programul național Corona-Forms, 11.247 de decizii de carantinare. Acestea se eliberează contacților unor persone depistate, la testarea RT-PCR, cu rezultat pozitiv, pentru eliberarea certificatului de concediu medical de către medicul de familie.

Pentru persoanele depistate la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv, aflate în izolare la domiciliu, certificatul de concediu medical se eliberează tot de către medicul de familie, în baza deciziei de izolare eliberate de D.S.P., ulterior transmiterii fișei de monitorizare, document întocmit de către medicul de familie. Tot medicul de familie este și cel care monitorizeaza starea de sănătate a pacientului pe parcursul izolării.

După cele 14 zile de izolare sau carantină putem ieși din casă fără a mai fi nevoie testarea

Mulți constănțeni s-au plâns și că au tot sunat la numărul Telverde al D.S.P. Constanța, deoarece nu știau cum să procedeze după ce au ieșit din perioada de carantină sau izolare, și nu li s-a răspuns. Aveau nevoie să știe dacă pot ieși din case, dacă se pot întoarce la muncă etc.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Constanța, persoanele care s-au aflat în carantină își pot relua activitățile curente și profesionale după încheierea perioadei de carantinare fără a fi nevoite să prezinte un test negativ, cu respectarea prevederilor legale în vigoare (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.513/2020).

Pacienții confirmați pozitiv asimptomatici/simptomatici, cu forme ușoare, care au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declarați vindecați fără al doilea test de control își pot relua activitățile curente și profesionale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare (Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.819/27.10.2020, privind modificarea și completarea O.M.S. nr. 1.513/2020).

Telverde 0800800139 este o linie dedicată informării cetățenilor, spectrul întrebărilor constănțenilor fiind unul extrem de divers, de la întrebări legate de semnele afecțiunii, testare, atitudinea în caz de îmbolnăvire sau imunitatea generată de noul virus, până la întrebări legate de aplicarea legislației privind carantina și, mai ales, izolarea, ne-a mai declarat Tudorel Ene.

Linia telefonică a fost înființată, în contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus, cu scopul de a veni în sprijinul populației cu informații privind măsurile de prevenție, semnele și simptomele infecției. Numărul de telefon funcționează în regim de 24 de ore/7 zile pe săptămână, iar activitatea se desfășoară cu operatori medici rezidenți specializarea medicina de familie, sub coordonarea specialiștilor D.S.P.;

„În acest moment, fluxul de muncă este asigurat de cinci medici rezidenți, pe timp de zi, și doi pe timp de noapte. Numărul apelurilor a înregistrat o dinamică ascendentă de la debutul pandemiei, cu vârfuri și de 1.000 de apeluri pe zi, dar cu o medie de 600 de apeluri pe zi, în perioada 1 – 15 noiembrie a.c.“, a explicat purtătorul de cuvânt al D.S.P. Constanța, Tudorel Ene.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.