Au început controalele la evenimentele private, în restaurantele și barurile constănțene

0
831

Oamenii legii au demarat controalele la evenimentele private, în restaurantele și barurile constănțene pentru a verifica dacă, la intrare, sunt solicitate certificatele verzi COVID.

De luni, 27 septembrie a.c., Certificatul verde COVID a devenit obligatoriu în municipiul Constanța, pentru accesul în baruri, restaurante, la evenimente private și spectacole etc., deoarece incidența cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit pragul de 3/1.000 de locuitori. Măsura fiind valabilă inclusiv pentru copiii cu vârste mai mari de 6 ani.

Astfel, conform Hotărârii de Guvern nr. 990/17 septembrie 2021, pentru modificarea și completarea Anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021, administratorii acestor locații trebuie să solicite la intrare certificatul tuturor clienților cu vârste mai mari de 6 ani.

Potrivit prefectului Constanței, Silviu Coșa, oamenii legii au demarat acțiunea de verificare a modului în care sunt cerute certificatele verzi COVID, luni, 27 septembrie a.c., fiind deja verificate 17 baruri și restaurante.

Organizatorii și operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021 au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, folosind secțiunea „Verificare reguli interne“ din aplicaţia mobilă „Check DCC“, pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Administratorii care nu verifică dacă toți clienții au certificate verzi COVID-19 riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei. De asemenea, clienții care sunt găsiți în localuri și nu pot prezenta certificatul riscă sancțiuni cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Reamintim că în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.