Au venit facturile! Pentru apa caldă, plătim aproape dublu de la 1 septembrie, din cauza pierderilor din rețea

0
8156

Miercuri, 13 octombrie a.c., a fost o zi nefericită pentru constănțeni: consilierii locali PNL și USR au adoptat hotărârea prin care prețul pentru populație pentru energia termică aproape s-a dublat, de la 1 septembrie a.c., ajungând la 1.034,78 lei/Gcal. Iar acum a venit scadența: în cazul căldurii constănțenii beneficiază de subvenție, dar când vine vorba de apă caldă, nu! Așa că plătim și pierderile din rețea.

Au venit facturile! Asociațiilor de proprietari din Constanța li s-a facturat apa caldă consumată în luna septembrie a.c. și a venit surpriza: costurile au fost calculate în baza noului preț pentru energie termică votat de consilierii locali PNL și USR pentru populație. Așa că au explodat, deoarece acesta a fost aproape dublat, la 1.034,78 lei/Gcal, din cauza pierderilor din rețea. Și toată lumea a amuțit!

Consilierii locali USR au respins de câteva ori proiectul de hotărâre în acest sens, susținând că populația nu trebuie să plătească pierderile din rețea în cazul căldurii furnizate de Termoficare Constanța SRL și prețul gigacaloriei trebuie să rămână la 250 lei. Lucru care s-a întâmplat, într-un final, dar aceștia au aprobat, alături de consilierii locali PNL, prețul de 1. 034/78 lei/Gcal pentru apă caldă. Reamintim că acesta a fost calculat în baza pierderilor din rețea, nu a creșterii prețurilor din ultima perioadă, deci oricând primarul Constanței poate iniția un nou proiect de hotărâre pentru o nouă majorare, pentru a le lua în considerare și pe acestea.

În consecință, pentru lunile septembrie și octombrie a.c., constănțenii vor plăti 1.034,78 lei/Gcal pentru energia termică, iar de la 1 noiembrie a.c. vor beneficia de subvenția votată de către consilierii locali, astfel încât prețul va scădea la 250 lei/Gcal.

Iar din aprilie a.c. vom reveni la costurile foarte mari și este posibil ca acestea să crească și mai mult.

Reamintim că, potrivit primarului Vergil Chițac, acesta este prețul real al gigacaloriei în Constanța, de peste 1.000 de lei, din cauza pierderilor din rețea, care ar fi fost ascuns de către vechile administrații locale. Adică ce plăteam până acum nu acoperea costurile producerii energiei termice.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în 2022, când ar trebui să înceapă schimbarea țevilor sistemului de transport al energiei termice, pentru prima dată după zeci de ani, dar și când ne așteptăm la noi creșteri ale prețurilor, din cauza crizei sanitare, a crizei politice, dar și a majorării costurilor pentru energie.

Până atunci nu ne rămâne decât să ne golim buzunarele și să sperăm că trecem cu bine peste această iarnă, având destui bani pentru a ne asigura apa caldă la robinete și căldura în locuințe.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.