Magistrații Judecătoriei Mangalia au dispus, în data de 30 ianuarie a.c., încetarea procesului penal în cazul lui Marin F., care a produs un accident rutier pe DN39, deoarece a intervenit prescripția răspunderii penale. Decizia nu este definitivă.
În fapt, în actul de sesizare s-a reţinut că, în data de 1.09.2018, în jurul orei 9.00, lucrătorii de poliţie au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident de circulaţie pe DN 39, la Km 38+850, soldat cu vătămarea unei persoane. Ei s-au deplasat la faţa locului, constatând că în eveniment au fost implicate o autoutilitară marca Iveco şi un autoturism Ford.
Mai exact, șoferul autoutilitarei, care repara o pană la autovehicul, a fost lovit din plin de vehiculul Ford, suferind fracturi la picior și alte multiple traumatisme.
Pentru stabilirea împrejurărilor comiterii faptei, a fost efectuată o expertiză tehnică auto, în urma căreia s-a concluzionat că, în timp ce se deplasa pe DN 39, pe banda a doua de mers, autoturismul marca Ford a schimbat banda şi a pătruns pe prima din ele, iar în proces dinamic de frânare, a lovit cu partea din faţă autoutilitara marca Iveco, staţionată pe prima bandă. Expertul a reţinut că locul impactului dintre autovehicule se afla pe banda 1 de deplasare spre Mangalia, în zona de terminare a urmelor de frânare generate de autoturismul Ford, conducătorul utilitarei aflându-se pe spaţiul verde, lângă roata dreapta spate, avariată şi demontată.
De asemenea, s-a concluzionat că viteza de deplasare a autoturismului condus de Marin F. a fost de 91,30 – 94,40 km/h, starea de pericol fiind creată de condiţiile de efectuare a manevrei de schimbare a benzii de deplasare, fără o asigurare corespunzătoare (potrivit raportului de expertiză tehnică din data de 18.12.2019).
În data de 20.01.2020, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Fiind audiat în calitate de inculpat, bărbatul a declarat că, în data de 1.09.2018, în jurul orei 9.00, se deplasa cu autoturismul marca Ford, dinspre Mangalia, iar în timp ce rula pe banda a doua, a observat pe prima bandă patru maşini care se deplasau în coloană. Inculpatul a relatat că, în faţa acestora, la o distanţă pe care nu o poate preciza, a văzut o utilitară pe cric şi, în spatele ei, un cetăţean, pe carosabil, având în mână un cric, dar când a revenit cu privirea înainte, a observat un autoturism de teren, de culoare albă, oprit în faţa sa şi, deoarece nu avea altă posibilitate, mai ales că pe contrasens risca să lovească alte vehicule, a luat decizia de a vira brusc dreapta şi de a frâna, sperând că va ieşi în afara carosabilului.
Astfel, a accidentat persoana care se afla lângă autoutilitară, care a avut nevoie de peste 200 de zile de îngrijiri medicale.
Pe 30 ianuarie 2024, magistrații Judecătoriei Mangalia au decis încetarea procesului penal, pe motiv de intervenire a prescripției penale.
„Obligă partea responsabilă civilmente, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, la plata către partea civilă M.I. a sumei de 96.803 lei, reprezentând în diferența dintre media veniturilor salariale obținute de acesta în ultimul an ca angajat și pensia în cuantum de 747 lei, cu titlu de daune materiale. Obligă partea responsabilă civilmente, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, la plata către partea civilă M.I., a unei sume de 100.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR de la data plății), cu titlu de daune morale“, potrivit minutei judecătorești.
Decizia nu este definitivă.
Liliana BELCIUG