Avalanşă de turişti la Spitalul de Boli Infecţioase, cu enterocolită

0
2489
Turiști la plajă. FOTO Cătălin SCHIPOR

Litoralul românesc a fost luat cu asalt de turiști. Deși ne aflăm în plină stare de alertă în contextul pandemic, turiștii au venit la mare pentru a-și petrece vacanța având în vedere temperaturile extrem de ridicate înregistrate la malul mării, în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, mulţi ignoră sfaturile medicilor și își petrec întreaga zi pe plajă și riscă să se prezinte la medic cu  hipertermie sau insolație. Aceasta un complex de simptome cauzate de supraîncălzirea corpului. Starea respectivă se instalează, de cele mai multe ori, ca urmare a expunerii prelungite la soare.

Din nefericire, nu este singura patologie pe care o semnalează turiștii, ci și enterocolita, cel mai des întâlnită pe perioada sezonului cald.

Enterocolita este o afecțiune des întâlnită atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, care se manifestă cu preponderenţă în sezonul cald. Este perioada în care, din cauza ingestiei unor alimente alterate sau a nerespectării unor condiții minime de igienă, apar diferite infecții cu virusuri și bacterii la nivelul tractului digestiv, care duc la inflamarea acestuia.

Aceasta este o afecțiune gastrointestinală care presupune inflamarea tractului digestiv (intestinul subțire și intestinul gros) ca urmare a unei infecții cu bacterii, virusuri sau paraziți.

Contactat de Focus Press, dr. Ana Maria Iancu, medic specialist în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a declarat că, la acest moment, în unitatea spitalicească cei mai mulți bolnavi care au acuzat simptome specifice enterocolitei sunt, în mare parte, turiști.

Totodată, a spus că nu poate estima dacă cei mai mulți dintre aceștia au venit din partea de sud sau nord a litoralului:

„Nu avem o topografie exactă, turiștii care vin cu patologia aceasta, enterocolită, vin atât din nordul litoralului cât și din sudul litoralului. Aceștia acuză vărsături, greață, scaune diareice. Cauzele, nu le pot spune cu exactitate, pot fi cauze virale, la unii dintre turiști au fost cauze virale, la alți turiști a fost legat de alimentația, consumul de alimente impropriu – se consumă de pe plajă, se păstrează în locuri cu temperaturi nepotrivite. Prin urmare, cauzele pot fi legate de alimentație, igiena, mai ales copilașii care pot lua viruși de pe suprafețe. Această patologie este frecventă pe timpul sezonului estival, adică greață, vărsături, scaune diareice, febră. Noi nu am făcut încă o statistică oficială, dar dintre cei internați la Spitalul de Boli Infecțioase, majoritatea sunt turiști. Noi în momentul acesta funcționăm COVID și non COVID.”         

Dr. Ana Maria Iancu, medic specialist, recomandă turiștilor și nu numai să fie mai atenți în momentul în care intenționează să cumpere mâncare de pe litoral și să fie foarte atenția la felul în care arată alimentele.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.