Avertisment de la Garda de Mediu: S-au înmulțit grupările de crimă organizată care fac afaceri cu deșeuri importate

0
225
Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a vorbit despre grupările de crimă organizată care se ocupă în ultimii ani de afaceri cu deșeuri importate. El a anunțat că autoritățile fac eforturi pentru a anihila aceste rețele care au devenit foarte influente, potrivit evz.ro.

„Acești importatori de deșeuri sunt bine legați între ei; structuri de crimă organizată. Vorbim de o axă, de fapt. O rețea pe axa Constanța, Sărulești (jud. Călărași), Sintești (jud. Ilfov), Strehaia (jud. Mehedinți), până în graniță cu Serbia. Dacă prelungim linia A2, mergem spre Bulgaria, Serbia și găsim localități similare în care firmele au același obiect de activitate.

Este o piață neagră a deșeurilor, a fierului, a cuprului, care în mod normal ar trebui să se regăsească în economia circulară, sa genereze profit la vedere”, a declarat Octavian Berceanu la Digi 24.

Care este circuitul afacerilor ilegale

Berceanu a mai explicat că afacerile ilegale cu deșeuri cuprind câteva etape. Pe de-o parte sunt cei care au grijă să facă rost de deșeuri de pe piața neagră, apoi aceste deșeuri sunt transportate sub documente false în România.

Pentru ca, în final, să ajungă în localitățile amintite, la persoane care se ocupă să desfacă deșeuri și care constituie o problemă socială. Materialele sunt dezmembrate, incendiate, iar ceea ce rămâne și nu poate fi valorificat este aruncat pe câmp, mii de tone de gunoi care se descompune pe câmp.

300 de mii de euro costă un camion de cupru

La mijloc sunt sume importante de bani. „Vorbim de sume foarte mari. Un camion cu cupru, de exemplu, poate să costă 30.000 de euro”, a mai precizat șeful Gărzii de Mediu.

Altfel, întrebat dacă, în cele două luni de când conduce instituția, a fost sunat de oameni din zona politică, Berceanu a afirmat. „Poate să-mi ceară să fiu mai blând, în mod voalat. Nu și-a permis nimeni să mă sune să-mi zică fă aia sau cealaltă. Nu, sub nicio formă! Blândețe mi s-a cerut să am vizavi tocmai de acești comisari numiți politic în trecut, care au unii 10 ani, unii 15 ani de vechime”, a mai completat șeful Gărzii de Mediu, citat de EVZ.ro.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.