Avertizare pentru românii care vor să călătorească în Bulgaria

0
1017
Plajă din Bulgaria. FOTO Travel Planner

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie bulgar, în perioada 4 – 5 aprilie 2021, o parte însemnată a teritoriului bulgar va fi afectată de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare.

În Bulgaria, a fost emis un cod portocaliu de atenționare meteorologică, pentru precipitații sub formă de ploaie pentru regiunile Kârdjali, Haskovo, Yambol și Burgas. Cantitatea de precipitații va atinge valori de 40 – 60 mm.

Pentru regiunile Pernik, Kiustendil, Sofia-Regiune, Sofia, Montana, Vrața, s-a emis o avertizare meteo de cod galben pentru precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. Precipitațiile sub formă de ploaie se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Cantitatea de precipitații va atinge valori de 15 – 30 mm;

Cod galben de precipitații sub formă de ploaie este valabil pentru regiunile Pleven, Loveci, Plovdiv, Pazardjik, Blagoevgrad, Smolyan, Stara Zagora, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse, Târgoviște, Sliven, Șumen, Razgrad, Varna, Dobrici și Silistra. Cantitatea de precipitații va fi atinge valori de 15 – 35 mm.

Autoritățile bulgare recomandă urmărirea cu atenție a situației meteorologice în zonele de destinație, adaptarea vitezei și echiparea autovehiculelor pentru circulație rutieră în condiții de atenționare meteorologică specifică, respectarea strictă a semnalizărilor rutiere temporare și a indicațiilor/semnalelor organelor de control aflate la fața locului. Totodată, pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din R. Bulgaria – www.customs.bg;
  • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță“ (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.