Băutură BIO, contaminată cu oxid de etilenă, retrasă de la vânzare din Constanța! ANSVSA îndeamnă consumatorii să returneze produsul

0
732
Imagine cu rol ilustrativ

Marile lanțuri de magazine retrag produsul Alpro Cocos BIO, 1 l de la vânzare, din cauza prezenței oxidului de etilenă, conform informărilor trimise de ANSVSA. Pe lista magazinelor se numără Carrefour din Constanța (bulevardul Tomis, nr. 391), Metro (bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 237), Auchan (Șoseaua Mangaliei, nr. 195 și Bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 220) și Selgros.


Într-unul dintre produsele noastre, aflat sub marca Alpro, și anume Alpro Cocos BIO, 1L, a fost utilizată guma de guar (E412), agent de îngroșare, care a fost contaminat, prin alăturare, în timpul transportului, din cauza unui lot transportat anterior de plante tratate cu oxid de etilenă, o substanță interzisă în alimentele din Europa. Loturile menționate sunt izolate și bine identificate. Având în vedere cantitățile extrem de mici utilizate din acest agent de îngroșare, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi am decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora”, arată informarea ANSVSA.

Rechemarea se aplica pentru loturile: 22.11.2021; 29.11.2021; 03.01.2022; 17.01.2022.

Consumatorii sunt sfătuiți să returneze produsul, la magazinul de la care a fost cumpărat, până la data de 18.09.2021. Contravaloarea va fi restituită prin prezentarea bonului fiscal. 

Șeful ANSVSA explică ce este oxidul de etilenă

Mihai Ponea, directorul general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor, a explicat duminică seara ce este oxidul de etilenă, un pesticid cancerigen, și de unde a pornit suspiciunea că a ajuns în alimentele de pe piața românească.

În ultimele luni ANSVSA a retras de pe piață în jur de 3 milioane de produse alimentare. Dar în urmă analizelor efectuate nu s-a identificat în aceste produse oxidul de etilena. Motivul retragerii a fost principiul precauției”, a explicat Mihai Ponea.

Acel aditiv E410 în componență căruia avem acea humă, este un abore de caruba din Asia, care pe timpul transportului a fost tratat cu un dezinfectant. Lucru interzis în Europa și permis în țările asiatice. Când s-a constatat că în acest aditiv există cantități infime de oxid de etilenă, oxidul de etilenă a intrat în compoziția E410 care a intrat în înghețată, sucuri și alte produse alimentare. În ceea ce privește retragerile și rechemările de pe piață, ANSVSA face acest lucru prin reglementări naționale și europene. Zeci de tiruri. săptămânal, cu alimente sunt confiscate, pe diferite motive de neconformitate, înainte de a ajunge la raft. Dar atunci când un produs a ajuns în frigiderul consumatorului, este obligatoriu să anunțăm, astfel încât să evităm riscul. Repet, acest oxid de etilenă nu a fost identificat în produsele retrase. E doar pe principiul precauției”, a mai precizat acesta.

A. V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.