“Big Brother” ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor, începând de acum

0
4181
Foto- Fcebook ANAF

Începnd de luni, 11 ianuarie, ANAF va avea acces direct la toate informaţiile privind conturile din bănci, atât ale persoanelor fizice, cât și juridice. Acest lucru va fi posibil prin Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare, reglementat prin OUG 111/2020.

ANAF va putea identifica rapid persoanele fizice şi juridice care deţin sau controlează un cont bancar sau de plăţi identificat prin IBAN.

În Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare se vor menţiona: a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare; b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare; c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului; d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare.

Informaţiile sunt păstrate în Registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.

Conform Ministerului Finanţelor, accesul la aceste informaţii poate contribui la combaterea utilizării abuzive a entităţilor corporative şi a altor entităţi juridice şi a construcţiilor juridice în scopul spălării banilor sau al finanţării terorismului atât prin acordarea de sprijin la investigaţii, cât şi prin efectele asupra reputaţiei, dat fiind faptul că oricine ar putea participa la tranzacţii ar cunoaşte identitatea beneficiarilor reali, informează Europa FM.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.