Bilanț IPJ Constanța: 61.000 de intervenții la 112, 1.500 infracțiuni în trafic și peste 1.300 de infracțiuni economice

0
46
IPJ Constanța

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța își prezintă bilanțul activității din anul anterior, dar și în cea ce privește resursa umană.

Astfel,potrivit unui comunicat al reprezentanților instituției, gestionarea resurselor umane reprezintă o prioritate și s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, în prezent instituția având un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 80,4%, din care: ofiţeri 73,3%, agenţi 82,8% şi personal contractual 76 %.

În anul 2020, ca urmare a unor contracte de achiziții, inspectoratului i-au fost alocate: 156 de autospeciale, 813 pistoale Beretta, 110 căști cu vizor, 205 maiouri antiglonț/ anti-înjunghiere și veste antiglonț și 13 complete blocaj trecere auto. În contextul pandemiei de COVID-9, s-a acordat atenție sporită achiziției de materiale pentru protecția personalului. 

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, în anul 2020 au fost recepţionate şi dispecerizate aproximativ 61.000 de apeluri prin S.N.U.A.U. 112.

În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța se constată o scădere cu 13,93 % a infracțiunilor sesizate față de anul 2019.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2020 reliefează o scădere de peste 16,5% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de anul 2019. Infracţiunile de furt prezintă un trend descendent semnificativ, faţă de anul trecut, fiind sesizate cu 21,37% mai puține fapte. De asemenea, un trend descendent semnificativ înregistrează și infracțiunile de tâlhărie, fiind înregistrate cu 35,29% mai puține fapte față de anul precedent.

În acest sens, polițiștii au urmărit în cursul anului 2020 să înlăture condiţiile care generează sau favorizează comiterea acestui gen de infracţiuni, iar activitățile de prevenire au avut scopul de a realiza o educaţie adecvată, o pregătire antiinfracţională cât mai bună a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

În ceea ce privește siguranța rutieră, din analiza datelor statistice, se constată că, în anul 2020, numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 42,71% față de anul 2019. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere în anul 2020 au fost traversarea neregulamentară, preocupări de natură a distrage atenția și viteza neadaptată la condițiile de drum.

În urma activităților desfășurate pe această linie, au fost constatate 1.538 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost aplicate 34.665 de  sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 4.297 de permise de conducere şi 1.424 certificate de înmatriculare.

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 1.332 de infracțiuni de infracțiuni economico-financiare, cu 127 mai multe față de anul precedent.

Referitor la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, au fost puse în executare 500 de mandate și sentințe penale.

În anul 2020, polițiștii criminalişti au efectuat aproximativ 6.700 de cercetări la fața locului și deplasări pentru alte evenimente și au ridicat aproximativ 34.000 de urme de diferite categorii, care au condus la identificarea sau probarea vinovăţiei a 147 de persoane.

În contextul cooperării inter-instituţionale, trebuie subliniată buna colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Constanța. Principalul domeniu aflat în atenţia poliţiştilor, conform competenţelor, este cel al menţinerii ordinii şi siguranţei publice, în care s-a colaborat cu mai multe instituţii, cu atribuţii în domeniu, precum Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanța, Garda de Coastă. În anul 2020, în contextul pandemiei, cooperarea între structurile implicate a fost una eficientă.

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră, precum şi destructurarea grupărilor infracţionale, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române, reprezintă principalele obiective stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța pentru anul 2021.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.