Biserica de pe trotuar, din zona Tomis III, ar putea fi demolată

0
2955
”Biserica de pe trotuar”

Așa-zisa ”biserică” din zona ”Macul Roșu”, de pe bulevardul Tomis –  Constanța, cea care a fost construită fără nici o autorizație, ar putea fi demolată, potrivit unei sentințe civile.

Magistrații Judecătoriei Constanța au admis, vineri, 16 octombrie, acțiunea Primăriei Constanța, privind ”autorizare desființare lucrări”, ceea ce înseamnă că biserica improvizată pe domeniul public ar putea fi pusă la pământ.  

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului. Obligă pârâta să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Autorizează reclamantul să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”, se arată în încheierea de ședință dată pe fondul cauzei. Hotărârea Judecătoriei nu este definitivă și poate fi atacată cu apel într-un termen de 30 de zile.

Această construcție denumită ”biserică” a ridicat multe semne de întrebare, încă din 2002-2003, când a început ridicarea acesteia. Asta pentru că a fost amplasată într-o zonă pietonală, motiv pentru care a fost denumită și ”biserica de pe trotuar”, a fost ridicată în mod clandestin, fără autorizație, fără diriginte de șantier și fără a se respecta vreo normă legală. De aceea nici autorizație ISU nu deținea. Totuși, credincioșii neștiutori îi călcau pragul, chiar dacă nu era o biserică, la propriu.

De precizat că, în urmă cu circa trei ani, în zona respectivă a izbucnit un ditamai scandalul, întrucât primăria aprobase relocarea bisericii între blocuri, stârnind numeroase controverse și acuze între susținătorii acestui proiect și cei care îl dezaprobau. Totuși, s-ar părea că tot în instanță s-a găsit soluția optimă.

Altă ”biserică”, altă demolare

Remarcăm că, puțin mai sus de prima biserică, în zona Boema, pe partea cealaltă a bulevardului Tomis, o altă biserică improvizată a fost ridicată, puțin câte puțin, tot la marginea trotuarului. Mai are ”atașat” și un stâlp de iluminat public, care iese direct prin acoperiș. Și în cazul acesteia există un proces. În acest caz, vorbim despre un preot, Ciprian Stanca, care a fost somat să înceteze construirea clădirii pentru care nu avea nici o autorizație. Preotul a ignorat acest demers, motiv pentru care a fost trimis în judecată și condamnat la o pedeapsă cu suspendare. Și această clădire urmează a fi demolată.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.