Biserica Sf. Gheorghe, monument istoric, restaurată; faleza Mangalia-Saturn se modernizează. Radu: “Sunt cele mai ample lucrări în sudul judeţului Constanţa”

0
668

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mangalia, cu o vechime de peste 100 de ani, inclusă în lista Monumentelor Istorice din județul Constanța, va fi restaurată, cu fonduri UE. Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a anuţat că au început lucrările de asfaltarea străzilor din staţiunea Neptun-Olimp, în cadrul proiectului cu finanţare europeană, care prevede modernizarea mai multor artere rutiere şi zone pietonale. Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a declarat că documentaţia proiectului a fost întocmită şi depusă la instituţiile de resort, încă din 2017, iar de atunci au fost parcurse toate etapele de analiză şi evaluare, specifice proiectelor cu fonduri UE, nerambursabile.

Am îndeplinit toate procedurile legale, iar la începutul acestui an am intrat cu lucrările în teren. Am întâmpinat dificultăţi la refacerea fundaţiei drumurilor, întrucât, de-a lungul anilor, au fost trase multe cabluri şi conducte fără autorizaţie. Am amenajat canalizaţia subterană pentru iluminatul stradal şi toate celelalte cabluri, iar apoi am delimitat trotuarele pentru a demara lucrările de asfaltare“, a subliniat edilul Mangaliei.

Primarul a mai spus că, în următoarele două săptămâni, va fi turnat primul strat de covor asfaltic pe toate străzile supuse reabilitării pentru a nu afecta buna desfăşurare a traficului rutier şi pietonal, în timpul sezonului estival. “S-au asfaltat, deja, străzile Gării, Aleea Steaguri, Şcolii şi Plopilor (parţial). Urmează să se toarne asfalt şi pe celelalte artere incluse în proiect. Totodată, continuă lucrările la trotuare, pista de biciclişti, iluminatul stradal şi zonele verzi“, a declarat Radu Cristian.

Proiectul de modernizare a staţiunii Neptun are o valoare de aproximativ 23 milioane de lei, urmând să se finalizeze în toamna anului viitor, conform documentaţiei tehnice. Potrivit declaraţiilor edilului, în Mangalia sunt în curs de execuţie, în prezent, şase proiecte cu fonduri UE, inclusiv cel din Neptun.

Alte proiecte similare vizează modernizarea staţiunii Saturn şi a falezei Mangalia-Saturn, modernizarea Pieţei Republicii, reabilitarea unui număr de 17 străzi, din oraş, precum şi restaurarea bisericii Sf. Gheorghe – monument istoric. “Sunt cele mai ample lucrări de infrastructură, desfăşurate în ultimii 30 de ani, în sudul judeţului Constanţa. Până acum, am atras peste 50 de milioane de euro, bani europeni, iar în această toamnă vom demara alte proiecte cu finanţare UE, nerambursabilă“, a subliniat Radu Cristian.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.