BNR, anunț pentru românii care au credite. Cât costă un euro

0
186

Banca Națională a României (BNR) a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. Consiliul de Administraţie al BNR a mai stabilit și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Indicele ROBOR a stagnat vineri

Indicele ROBOR care a cunoscut ascensiunea în ultimele trei săptămâni stagnează din nou. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat vineri la 2,60%.

Pe de altă parte, Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,76%, de la 2,75%, valoare înregistrată în sedinţa precedentă. De menționat este faptul că în cadrul ședinței care a avut loc în data de 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Potrivit datelor publicate vineri de BNR, în ultima zi a acestei săptămâni euro a rămas constant la valoarea de joi de 4.9490 lei. Dolarul american în schimb s-a apreciat în raport cu moneda națională, cu 0.35%, înregistrând o valoare de 4.3793 lei.  Lira sterlină pe de altă parte a scăzut vineri, ajungând la valoarea de 5,8794 lei. Francul elvețian a crescut în schimb în ultima zi a săptămânii înregistrând o valoare de 4,7253 lei. Prețul gramului de aur este de 262,2056 lei.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.