Bogdan Bola și Marian Crușoveanu au mers la ministrul Culturii pentru a discuta despre cum pot fi puse în valoare Pasarela Regală și Palatul Reginei Maria din Mamaia

0
246
Bogdan Bola și Marian Crușoveanu, la discuții cu ministrul Culturii - Foto: Bogdan Bola/Facebook

Vila Regală a Reginei Maria a ajuns o ruină. În timp ce bulgarii au pus în valoare castelul de la Balcic, păstrându-i nota istorică, România și-a bătut joc de monumentele ce ar fi trebuit să fie cartea noastră de vizită, superba clădire în care Regele Mihai și-a petrecut o parte din copilărie, servind, în zilele noastre, în urmă cu câtiva ani drept ”un alt” club din stațiunea Mamaia, iar în prezent, o ruină. Același lucru s-a întâmplat și cu Pasarela Regală din zona Cazino, ea aflându-se într-o stare avansată de degradare.

Deputații Bogdan Bola și Marian Crușoveanu au mers la ministrul Culturii pentru a discuta despre cum pot fi puse în valoare aceste două monumente de o importanță majoră. Astfel, aceștia au dorit să afle dacă există o strategie a Ministerului Culturii pentru supravegherea modului în care monumentele istorice vor fi exploatat pe viitor, dar și dacă intenționează Ministerul Culturii să deschidă o nouă acțiune în instanță, invocând dreptul de preemțiune asupra curții Palatului Reginei Maria din Mamaia.

”Am mers la începutul acestei săptămâni la Ministerul Culturii, împreună cu colegul meu Marian Crușoveanu pentru a discuta cu ministrul Bogdan Gheorghiu despre planurile ministerului în ceea ce privește reabilitarea și punerea în valoare a monumentelor istorice din Constanța. Cele mai urgente chestiuni discutate au fost Pasarela Regală și Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia. În cazul Palatului, am depus și o solicitare în scris în privința necesității recuperării de urgență și a grădinii acestuia. I-am adus la cunoștință ministrului faptul că, printr-o sentință judecătorească definitivă recentă, Curtea de Apel Constanța a stabilit ca terenul de 1,5 hectare aferent monumentului istoric Palatul Reginei Maria, situat în centrul stațiunii Mamaia, să rămână la proprietarii care l-au cumpărat. Asta cu toate că NU există avizul Ministerului Culturii, deci fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune (conform Legii 422/2001)! Astfel, terenul care face parte integrantă din monumentul istoric de categoria A, de interes național și internațional, riscă să nu ajungă la Statul Român”, spune Bogdan Bola.

”Pentru prea mult timp, cultura și monumentele Constanței au fost distruse sau vândute sistematic de către administrațiile locale din anii trecuți, cu complicitatea factorilor de decizie din Ministerul Culturii. Însă, invocarea dreptului de preemțiune al statului în privința tranzacționării monumentelor istorice este IMPRESCRIPTIBILĂ, dacă un monument este vândut fără acordul Ministerului Culturii…deci nu este totul pierdut! Tocmai de aceea am solicitat domnului ministru să ne comunice cât mai curând două lucruri: Intenționează Ministerul Culturii să deschidă o nouă acțiune în instanță, invocând dreptul de preemțiune asupra curții Palatului Reginei Maria din Mamaia? Dacă da, când anume? Exista un plan, o strategie a Ministerului Culturii pentru supravegherea modului în care monumentul istoric regal din Mamaia va fi exploatat pe viitor?”, a mai precizat Bogdan Bola.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.