Bolnavii cronici, victimele colaterale ale pandemiei. Soluția USR-PLUS pentru rezolvarea situației

0
279

Euthyrox și Siofor sunt doar două dintre medicamentele esențiale care se găsesc foarte greu în farmacii, iar bolnavii cronici în cazul de față, cei suferind de boli tiroidiene, respectiv diabet resimt cu atât mai greu efectele pandemiei.

În prezent, Constanța este în plină criză sanitară generată de agravarea ratei infectărilor. Autoritățile locale trebuie, pe termen scurt, să rezolve cu prioritate creșterea capacității secțiilor de terapie intensivă și a personalului medical din aceste secții. În același timp, trebuie asigurată și continuitatea asistenței medicale pentru pacienții non–COVID–19, cu focus pe pacienții cronici, pentru că efectele pandemiei asupra accesului la servicii medicale și medicamente esențiale pentru pacienții cronici sunt, cel puțin din cifrele disponibile până acum, dramatice.   

În angajamentele pe care ni le asumăm la guvernare și pe care, cu ajutorul vostru, le vom pune în practică după 6 decembrie, am inclus și măsurile necesare astfel încât românii să aibă garantat accesul, în regim 100% compensat, la medicamentele esențiale de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății. Mare parte dintre aceste măsuri au făcut parte din reforma în sănătate începută în timpul guvernării tehnocrate din 2016 – 2017. Vlad Voiculescu, la acea vreme ministru al Sănătății, a inițiat primele demersuri pentru asigurarea fluxului de medicamente esențiale în farmacii, prin procedura de actualizare a prețurilor și monitorizarea stocurilor de medicamente gratuite și compensate.  Mai exact, medicamentele esențiale, destinate unor boli frecvente, cum sunt cele de inimă sau cancerul, ieftine și eficiente trebuie să existe în România, iar daca un medicament este în România, distribuitorii au obligația să îl pună la dispoziția spitalelor și farmaciilor din țară.

Din păcate, măsurile inițiate atunci au fost anulate de guvernarea PSD-ALDE ulterioară, în beneficiul distribuitorilor de medicamente care fac export paralel. Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal, dar profund imoral față de pacienții români, prin care distribuitorii scot medicamentele de pe piața din România, unde sunt obligați să le vândă ieftin, și le direcționează către piețe europene unde le pot vinde, legal, la prețuri mai mari.

Aceleași măsuri ne angajăm să le implementăm și după 6 decembrie, continuând ceea ce am început în 2016, astfel încât românii să aibă garantat accesul, în regim compensat 100%, la medicamentele esențiale de pe lista O.M.S. Pe lângă revizuirea politicii de preț astfel încât să se asigure disponibilitatea continuă a medicamentelor de bază pentru pacienți, vrem să implementăm și o politică de preț sustenabilă, care să rezolve problema exportului paralel, fără să fie nevoie de intervenții care vin în contradicție cu regulile pieței interne U.E. 

Propunem revizuirea criteriilor de includere a medicamentelor în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a asigura disponibilitate rapidă și în condiții de sustenabilitate bugetară. 

Vom asigura rezerva de substanțe medicamentoase strategice și vom încuraja, inclusiv prin instrumente fiscale, producția internă de medicamente și scăderea, astfel, a dependenței de furnizori externi. 

În plină pandemie de COVID-19, avem nevoie ca toate autoritățile din România să dea dovadă de transparență și deschidere pentru a putea ajuta sistemul de sănătate cu resursele necesare.

Asta înseamnă că trebuie să știm ce lipsește din spitale și farmacii, și care este capacitatea de răspuns a sistemului de sănătate la această criză. Numai printr-o raportare publică, actualizată în timp real, a lipsurilor din Sănătate, putem contribui la diminuarea riscurilor. Mai multe detalii despre programul de guvernare USR PLUS PLUS: https://www.usrplus.ro/ce_ne_propunem

Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, Filiala Județeană Constanța

Executat de FOCUS PRESS

Mandatar financiar – 11200033

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.