Un individ din clanul „Onicel“, cunoscut în zona Mangaliei, a fost la un pas de a scăpa de arestul preventiv, măsură luată împotriva sa și a altor persoane, în 2022.
Este vorba chiar despre Marius Onicel, implicat în afaceri necurate alături de alte nume din lumea underground din sudul litoralului. Acesta a fost la numai un pas de a scăpa de arest, în dosarul în care este trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat și alte fapte penale. În data de 15 ianuarie a.c., Tribunalul Constanța a verificat dacă se impune sau nu menținerea măsurii arestului preventiv față de acesta, iar judecătorii au dispus plasarea lui în arest la domiciliu, o măsură mai puțin restrictivă.
Numai că procurorii au contestat această hotărâre, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel. Doar două zile a durat bucuria lui Onicel, întrucât judecătorii de la Curte au admis contestația formulată de către procurori și au desființat prima hotărâre, care îi era favorabilă lui Onicel.
„(…) admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva încheierii de şedinţă din data de 15.01.2024, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 5385/118/2022/a23. Desfiinţează încheierea atacată şi soluţionând cauza, în baza art.348 din Codul de procedură penală, în referire la art. 207 alin.4 din Codul de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Onicel Marius şi menţine măsura arestării preventive faţă de inculpatul Onicel Marius pentru o durată de 30 de zile, cu începere de la data de 17.01.2024. Definitivă“, potrivit hotărârii Curții de Apel din data de 17 ianuarie a.c.
Așa cum am arătat mai sus, vorbim de un grup infracțional organizat, într-un dosar instrumentat de DIICOT, iar membrii grupului sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, cămătărie, șantaj și spălare a banilor. Aceștia ar fi fost implicați în activități de proxenetism, în România, Germania, Austria și Anglia, precum și în oferirea de bani cu camătă, context în care ar fi recurs la amenințări, cu acte de violență, asupra datornicilor, în scopul recuperării sumelor împrumutate și dobânzilor aferente.
Din cercetări a reieșit că 24 de persoane ar fi constituit grupul infracțional organizat de tip polivalent, cu risc crescut în generarea conflictelor stradale. Acesta ar fi fost coordonat de către un bărbat de 46 de ani, din municipiul Mangalia, și ar fi acționat din 2011, neîntrerupt, în principal în zona de sud a litoralului.
Principala activitate infracțională a membrilor grupării a reprezentat-o exploatarea sexuală a tinerelor, în România și în alte state europene (Spania, Italia, Germania, Franța, Cehia, Austria, Elveția și Anglia), fiind identificate peste 40 de tinere care ar fi practicat prostituția. Produsul infracțional obținut din comiterea infracțiunii de proxenetism, calculat până la momentul cercetărilor, este de peste 3,5 milioane de euro.
Sumele de bani obținute din activitatea infracțională ar fi fost folosite pentru achiziționarea de imobile și autoturisme sau investite în construcția unor imobile.
Membrii grupului infracțional au fost reținuți, inițial, în luna iunie a.c., în urma unor percheziții domiciliare pe raza municipiului Mangalia. Atunci, au fost ridicate douăsprezece autoturisme, cu o valoare de aproximativ 300.000 de euro, peste 81.000 de lei, 9.000 de dolari, peste 8.500 de euro, 100 de lire sterline, 45 de telefoane mobile, două pistoale cu aer comprimat, cinci laptopuri, 15 ceasuri și bijuterii, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie.
În urma probatoriului administat, procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 16 persoane, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism, camătă, șantaj și spălare de bani, acestea fiind introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
D.A.