Primăria Constanța a lansat, în februarie 2025, în consultare publică „Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2025“. Acum, în ședința ordinară din luna martie, consilierii locali constănțeni au pe ordinea de zi și proiectul de hotărâre ce vizează aprobarea bugetului Constanței pentru acest an.
Veniturile bugetului local se constituie din venituri proprii, formate din impozite, taxe, contribuții, alte vărsăminte, alte venituri și cote defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA, subvenții primite de la bugetul de stat și de la alte bugete, și sume primite de la Uniunea Europeană.
Potrivit administrației locale, la elaborarea bugetului s-a avut în vedere cadrul legislativ în vigoare pe anul 2025, precum și gradul de realizare a veniturilor proprii în anii 2023 și 2024. Totodată, s-ar fi ținut cont și de excedentul anilor precedenți, în sumă de 11.340 de lei.
Conform proiectului de hotărâre, în anul 2025 se preconizează venituri la bugetul local în cuantum de 2.301.802.000 de lei și cheltuieli de 2.313.142.000 de lei.
Analiza cheltuielilor
Autoritățile publice – 166.876.000 de lei – 7,21% din total cheltuieli: acest capitol include, în general, cheltuieli ce au directă legătură cu funcționarea aparatului birocratic al Primăriei și a Consiliului Local.
Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi – 12.980.000 de lei – 0,56% din total cheltuieli: la acest capitol sunt reflectate dobânzile și comisioanele aferente datoriei publice a Municipiului Constanța.
Ordine publică și siguranță națională – 49.930.000 de lei – 2,16% din total cheltuieli: în acest capitol sunt incluse cheltuielile aferente finanțării Poliției Locale și Serviciului Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență, și serviciilor de pază, protecție a bunurilor, valorilor și imobilelor.
Învățământ – 349.420.000 de lei – 15,11% din total cheltuieli: finanțarea unităților de învățământ este asigurată din două surse – finanțarea de bază, de la bugetul de stat, și finanțarea complementară, din veniturile proprii ale bugetului local. În domeniul învățământului sunt alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare, modernizarea și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ, creșterea eficienței energetice a imobilelor în care funcționează unități de învățământ. Marea majoritate a acestor investiții este finanțată din fonduri europene nerambursabile, la care se adaugă cofinanțarea din bugetul de stat și cea din bugetul local.
Sănătate – 124.141.000 de lei – 5,37% din total cheltuieli:
- salarii cadre medicale, medicamente și materiale sanitare pentru cabinetele medicale din școli;
- cheltuieli întreținere, administrare și funcționare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța;
- creșterea eficienței energetice a imobilului Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și reducerea riscului de infecții nosocomiale în unitatea medicală;
- construire Policlinica Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, spital nou.
Cultură, recreere și religie – 147.658.000 de lei – 6,39% din total de cheltuieli: fondurile sunt alocate pentru finanțarea Clubului Sportiv Municipal, acțiuni artistice, culturale, sportive și de tineret, și evenimente culturale, conform Strategiei culturale. Tot la acest capitol sunt alocate fonduri pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi. La capitolul investiții sunt prevăzute fonduri pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța“, elaborarea documentației tehnico-economice a obiectivului „Reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet «Oleg Danovski»“, reamenajarea și modernizarea Galeriilor de Artă, elaborarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a imobilului Casa Ion Bănescu“, amenajarea parcurilor urbane publice și regenerarea spațiilor verzi în municipiul Constanța. Plus pentru proiectul „Perdea Verde“ și pentru lucrări de racordarea la utilități și tehnico-edilitare „Sală sport Polivalentă 5.000 locuri – zona Badea Cârțan“, inclusiv proiectare.
Asigurări și asistență socială – 158.602.000 de lei – 6,86% din total cheltuieli: acest capitol include finanțarea activității Direcției Generale de Asistență Socială, subvenționarea unor asociații și fundații în baza Legii nr. 34/1998 și pentru toate programele sociale finanțate din bugetul Municipiului Constanța, precum remunerația însoțitorilor persoanelor cu handicap, indemnizațiile persoanelor cu handicap, ajutoare pentru încălzirea locuințelor, suportarea integrală sau parțială a costurilor de transport pe mijloacele de transport public ale unor categorii sociale, finanțarea cheltuielilor din Campusul Henri Coandă, acordarea de tichete valorice pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri și persoanelor cu handicap – programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârsta de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârsta de 90 de ani și 100 de ani, suportarea a 50% din dobânda la creditele ipotecare pentru beneficiarii contractelor de alocație financiară nerambursabilă care și-au achiziționat o locuință, sprijin financiar pentru reproducerea umană asistată medical, programul Bebe Trusou, Stop Depresia.
Servicii și dezvoltare publică, locuințe, mediu și ape – 176.695.000 de lei – 7,64% din total cheltuieli: acest capitol cuprinde finanțarea activității Serviciului Public de Impozite și Taxe. Pentru serviciile publice, s-au alocat sume pentru iluminat public, întreținere cimitire, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare, achiziția și montarea de mobilier urban, asigurarea funcționalității serviciului de salvamar, serviciului de ecarisaj și pentru alte acțiuni gospodărești.
Partea de investiții cuprinde lucrări de reamenajare a locurilor de joacă existente, amenajarea de locuri de joacă noi, consolidarea și restaurarea Cazinoului Constanța (lucrări exterioare – reabilitare platformă terasă, zid de apărare și balustrade), îmbunătățirea mediului urban în unele zone din municipiul Constanța, creșterea siguranței în oraș, în cadrul proiectului „Safe City“, extinderea rețelei electrice în cartierul Veterani, creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din municipiul Constanța.
Combustibili și energie – 626.702.000 de lei – 27,10% din total cheltuieli: la acest capitol sunt cuprinse sumele pentru subvenționarea energiei termice acordată populației. Aici sunt cuprinse și investițiile în sistemul de termoficare.
Transporturi – 271.811.000 de lei – 11,76% din total cheltuieli: la acest capitol se alocă fonduri pentru subvenționarea transportului în comun și realizarea de reparații și investiții în infrastructură (drumuri, marcaje rutiere, indicatoare rutiere, semafoare). De asemenea, sunt cuprinse sumele pentru rambursarea creditului utilizat pentru achiziția mijloacelor de transport în comun.
Alte acțiuni economice – 4.140.000 de lei – 0,18% din total cheltuieli: la acest capitol sunt prevăzute fondurile destinate Organizației de Management al Destinației Mamaia – Constanța.
Mihaela GIUGLEA
Poate o lasati mai moale cu plantat panselute si lavanda lesinata la suprapret si deschideti draq Tara Piticilor!