În Zona Peninsulară a orașului Constanța întâlnim cele mai multe clădiri vechi sau monumente istorice. Unele dintre acestea au fost reabilitate, altele se află în proces de modernizare și consolidare. Iar altele sunt lăsate într-o avansată stare de degradare. Acesta este și cazul unui monument istoric mai puțin cunoscut în prezent, Cabaretul „Britania“, supranumit și „Paradisul Constanței“.
Situată la intersecția străzilor Dianei și Nicolae Titulescu, clădirea a fost construită în anul 1909. Acum este lăsată în paragină, dar o mică parte din ea pare, încă, locuită. Nimic nu mai amintește de anii de glorie ai acestui imobil: aici a funcționat fostul Hotel și Cabaret „Britania“.
Cabaretul „Britania“ din Constanța a fost primul local de variete din România şi din Balcani. A fost construit special pentru spectacole şi petrecere a timpului liber. În vremurile sale bune, „Britania“ scandaliza populația, nefiind ferită de bârfe și de fel de fel de acuzații, din pricina spectacolelor ce aveau loc aici.
Monumentul istoric are o istorie impresionantă, pe scena cabaretului evoluând trupe din Italia, Franța, Australia, Polonia, SUA, dar și din România. Mai mult, deși în vechiul oraș existau mai multe bordeluri rău famate, în vremea sa de glorie, la Britania „artistele“ erau riguros selectate și supuse, periodic, unor vizite medicale.
Despre istoria impunătoarei clădiri de patrimoniu a vorbit, pentru Focus Press, dr. Sorin Colesniuc, cercetător științific al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).
„În prima jumătate a secolului al XX-lea, cabaretul exotic Britania, din Peninsula Constanței, era considerat ca fiind un fel de Moulin Rouge. Aflat pe strada Lascăr Catargiu nr. 7 (strada Nicolae Titulescu, în prezent), a fost construit de Mișu Georgescu în anul 1909, pe locul unde funcționase Hotelul Panaiotti.
Clădirea, construită cu elemente specifice stilului Art Nouveau, avea: demisol, parter (unde funcționa un restaurant de lux cu scenă și spațiu pentru dans) și etaj (aici fiind cazați oaspeții). Acoperișul era realizat în formă de solzi, cu o cupolă deosebită, unde s-a păstrat, înscris, anul construcției. Ferestrele dreptunghiulare erau o inovație a acelor vremuri. Clădirea avea și o terasă, înconjurată cu un gard din piatră și feronerie. Aici, mesele erau așezate printre flori și arbuști ornamentali, iar în mijloc era un ring pentru spectacole și dansuri. Mai multe detalii despre arhitectura clădirii sunt prezentate de Doina Păuleanu în lucrarea «Constanța 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii».
La cabaretul Britania se organizau, seară de seară: baluri obișnuite sau mascate, concerte, spectacole de teatru sau muzicale, ceaiuri dansante etc., la care erau prezenți oameni înstăriți ai orașului Constanța, bucureșteni, dar și străini ajunși cu navele în Portul Constanța. Biletul de intrare era în valoare de 40 lei, o sumă destul de mare pentru oamenii obișnuiți. La cabaretul Britania se desfășura turismul de noapte, turismul de distracție al celor cu bani. Petrecerile începeau seara târziu și se terminau la ivirea zorilor.
Hotelul și restaurantul Britania își făcea reclamă în ziarele locale. Din ziarul «Dacia», apărut în ziua de 14 decembrie 1914, aflăm unele dintre prețurile practicate la Britania: 2,50 lei camera încălzită, 40 de bani orice mâncare, 70 de bani orice fel de friptură. Dintr-un alt număr al ziarului «Dacia», din 25 noiembrie 2015, aflăm că în sala Hotelului Britania s-au pus bazele Societății de arte, litere și sport, societate care se va ocupa cu dezvoltarea gustului pentru citit, sport și serate artistico-literare-dansante.
Fiind cel mai frumos și elegant loc de varietăți din Constanța, cabaretul Britania a fost supranumit «Paradisul Constanței». Dar, la vremea respectivă, Britania a oferit și multe subiecte de bârfe, bazate, desigur, pe întâmplări reale, ce s-au petrecut în camerele de la etajul hotelului.
În anul 1941, odată cu intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, petrecerile de varieteu de la Britania au încetat. În anul 1944, clădirea a fost rechiziționată de trupele sovietice, iar în anul 1949, imobilul a fost naționalizat de comuniști și, până în anul 1990, a rămas clădire de birouri, unde a funcționat și sediul administrativ al Întreprinderii Miniere Dobrogea.
În prezent, clădirea în care a funcționat hotelul și cabaretul Britania este monument istoric categoria B și face parte din patrimoniul clădirilor monumente istorice din centrul vechi al Constanței. Din nefericire, imobilul se află într-o avansată stare de degradare și multe dintre elementele arhitectonice inițiale au fost distruse. În aceeași situație sunt și multe alte clădiri din centrul vechi al orașului.
Cu toate acestea, în ultimii trei ani, eu am organizat, în calitate de președinte al Asociației culturale SINE QUA NON, tururi ghidate la monumentele arheologice și istorice din Peninsula Constanței. Astfel, pasionații de istorie și patrimoniu cultural dobrogean au aflat noi informații despre clădirile vechi din Peninsula Constanței, printre acestea fiind, desigur, și celebrul cabaret Britania“, a povestit dr. Sorin Colesniuc, de la MINAC.
Loredana MIHAI