Cadrele medicale ale unui spital din Constanța, obligate să se vaccineze, în caz contrar trebuie să doneze unității banii pe concediul medical

2
4626
Spitalul CFR Port Constanța

O situație cel puțin scandaloasă întâlnim la Constanța. Conducerea unui spital de stat își obligă personalul să se vaccineze împotriva COVID-19, iar cei care refuză, sunt puși să dea o declarație precum că sunt de acord să doneze spitalului banii pe concediul medical, în cazul în care se îmbolnăvesc.

Este vorba despre Spitalul Căi Ferate Port – Constanța, a cărui conducere a luat o decizie total ilegală: obligă cadrele medicale să se vaccineze împotriva virusului SARS-COV-2, deși acest lucru este total interzis. Mai mult decât atât, directorul spitalului a formulat și un model de declarație pentru cei care refuză vaccinarea, care conține un paragraf total lipsit de legalitate: ”Sunt de acord să donez spitalului banii de concediu medical, dacă acest concediu medical se datorează îmbolnăvirii de Covid 19 în condițiile în care am refuzat să mă vaccinez”.

Acest abuz a fost semnalat avocaților care au trimis o adresă scrisă conducerii unității, prin intermediul unui avocat, cu privire la acest abuz.

Ne-au sesizat faptul că la nivelul conducerii unității s-a dispus că întregul personal să își asume o declarație prin care își dea acordul că donează spitalului indemnizația de concediu medical, în măsură în care acesta ar fi cauzat de îmbolnăvirea cu boală cauzată de virusul SARS-Cov2, în condițiile în care refuză să se vaccineze (…)  se comite o gravă încălcare a prevederilor art. 5, art. 38 și art. 39, alin. 1 din Codul Muncii, contrar prevederilor art. 1 din OG 137/2000 și respectiv art. 15 și art. 34 din Constituția României, cauzând astfel un mediu extrem de discriminator în rândul personalului.

Angajatorul nu are dreptul să ia măsuri prin care să limiteze drepturi sau să discrimineze pe un salariat, pe motiv că refuză vaccinarea împotriva virusului SARS-Cov2, profitând de poziția să dominantă în cadrul raporturilor de muncă, pentru că potrivit art. 5 din Codul Muncii “orice discriminare față de un salariat, prin asociere, hărțuire sau fapta de victimizare, bazată pe orice act sau fapta de deosebire, excludere, restricție sau preferință, care au că scop sau că efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii, este intezisă”.

În privința impunerii disimulate a obligativității vaccinării, Legea 95/2006, privind reforma în sănătate, statuează că pentru a fi supus la metode de prevenție și tratament, pacientului i se solicită acordul scris, ulterior informării, incusiv cu privire la natură și scopul tratamentului, riscurile și consecințele tratamentului propus, ceea ce vădește că legea exclude impunerea oricărui tip de act medical contrar voinței liber exprimate.

În acord cu aceste reglementări condiționarea unui salariat, în orice mod, pe motiv că refuză să ia parte la o procedura medicală, cu care nu este de acord, constituie un abuz din partea unității și implicit a conducerii, dar și un act de discriminare comis față de salariat, dacă pe un asemenea motiv limitează în orice mod dreptul la muncă sau la primirea drepturilor prevăzute de lege, inclusiv în situația apariției incapacității medicale pentru muncă, indiferent de motiv (…) Considerăm că astfel comiteti o nelegalitate majoră față de salariații care nu sunt de acord să se unui tratament medical și astfel afectați, la nivel individual, dreptul la muncă și dreptul de a acceptă sau refuză o procedura medicală”, se arată în adresa trimisă conducerii spitalului, prin intermediul cabinetului de avocatură Niță Cătălin.

Prin urmare, conducerea Spitalului CFR Port a fost somată să înceteze aceste abuzuri.

Va solicităm să încetați orice acțiune care prin natură și scopul acestora pot cauza orice afectare a dreptului la muncă și a dreptului la tratament medical acceptat și liber consimțit, rețînând că prin instituirea obligativității renunțării la un drept recunoscut de lege plasați prerogativele manageriale în afară legii, chiar și în situația în care aceste limitări sunt disimulate sub formă unui acord din partea personalului unității sanitare”, se mai arată în adresa trimisă. 

Daniel ALBU

2 COMENTARII

  1. Cel putin scandalos e articolul, sa nu zic de r@#@t. Esti cadru medical si nu stii cum functioneaza un vaccin ? Nu ai decat sa te duci la maturat strazi . Si asa e plin spitalul mare de analfabeti . Esti ziarist si esti antivaccin ? Informeaza-te corect, daca erai informat nu erai antivaccin. Nu vrei sau crezi ca le stii pe toate? Du-te si tu la maturat. Obligatia e pentru cei care ar fi trebuit sa fie deja vaccinati , personal esential , si din proprie initiativa . Nu au ce cauta astfel de oameni in sistemul sanitar , de asta avem spitale pline de stafilococi , nu neaparat din vina medicilor, poate doar a celor cu functii de conducere, dar a asistentelor cu un curs de 2-3 luni , promovate din infirmiere, pastrand un anumit grad de analfabetism functional, ca doar nu se duc la testare sau la specializari de 2x pe an sa mai zboare din cele cu probleme grave, din cauza aceluiasi spalator cu care se spala un etaj intreg , din cauza ca solutia de curatat vine diluata si mai este diluata o data in spital, ca doar trebuie sa le iasa si lor ceva, din cauza asternuturilor schimbate la cateva zile samd. Si nu in ultimul rand a lipsei de educatie generalizate- a ajuns internetul la toti prostii si au devenit foarte vocali in prostia lor , victime colaterale sunt cei de buna credinta care ii credsi nu au avut educatia necesara de a folosi social media. E plin internetul de specialisti in virusologie cu scoli profesionale care stiu ei ca le-a zis cineva ca vaccinurile ii omoara . Nu-mi ajung 10 pagini sa scriu cate probleme sunt si ar trebui semnalate in fiecare zi despre sistemul sanitar , dar autorul articolului scrie despre obligatia vaccinarii personalului medical. Ca sa nu il jignesc (prea mult) mai spun atat: unde nu e , mai pui, dar unde nu-i…

    • ”E plin internetul de specialisti in virusologie cu scoli profesionale care stiu ei ca le-a zis cineva ca vaccinurile ii omoara”…. Asa e plin internetul si de specialisti in jurnalism, care scriu despre un articol ca este de rahat, pe motiv că nu le plac informatiile furnizate în conținutul lui. Hai sa comentăm…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.