Investiţie de circa 3 milioane de euro, blocul de la Lupoaică (bulevardul Tomis nr. 49A, Constanţa) este gata şi va deveni funcţional în scurt timp. Au trecut 6 ani de la primul demers pentru realizarea clădirii şi au existat numeroase piedici, având în vedere că în zonă arheologii au găsit mai vestigii din perioada elenistică și romană datate între secolele III î.Hr. și VI d.Hr. Reamintim că, încă din 2017, Enache şi Stelian Bucovală au anunţat că vor realiza o investiţie imobiliară lângă Palatul de Justiţie din Constanţa. Stelian şi Liliana Bucovală, Enache şi Carmen Diana Bucovală, obţineau, pe data de 16 februarie 2017, de la Primăria Constanţa, Autorizaţia de construire nr. 135 cu obiectul „Descărcare arheologică şi organizare de şantier – investiţie SC Bueno Comp SRL“.
Blocul de la Lupoaică a fost construit la intrarea în Cetatea Antică Tomis, pe un teren despre care unii au spus că era spaţiu verde; unul dintre proprietarii investiţiei, Enache Bucovală (consilier judeţean PNL), afirmă că aşa-zisul „părculeţ” era o pârloagă cu WC public dezafectat, transformat în loc de întâlnire pentru consumatorii de droguri. Prin urmare, consideră Bucovală, noul bloc a curăţat perimetrul de un focar de infecţie şi de infracţionalitate.
Până la realizarea construcţiei, ne amintim însă că anul 2020 (an electoral) a fost marcat şi de proteste la adresa investiţiei: mai mulţi constănţeni au format un lanţ uman în jurul terenului. Printre participanţii la protest: actualul city manager al Constanţei, Felicia Ovanesian, şi actualul parlamentar USR Stelian Ion. La fel, la momentul primelor excavări au existat oameni care au acuzat şi au depus plângeri penale cum că din zonă se cară şi se aruncă în câmp vestigii. Apoi, proiectul a fost analizat de mai multe ori în comisia de specialitate de la nivelul Ministerului Culturii. Şi, să nu uităm: chiar şi anul trecut consilierii locali municipali USR cereau exproprierea şi demolarea construcţiei în derulare, respectiv înfiinţarea unui parc pe terenul la carefacem referire. N-a fost să fie! Proiectul n-a intrat pe ordinea de zi în nici o şedinţă de consiliu, iar acum lucrurile par de neoprit pentru investitori: clădirea e gata, mai sunt doar câteva mici detalii de pus la punct.
Clădirea de 4 etaje cuprinde 30 de camere –birou, iar la parter va funcţiona un restaurant. În privinţa vestigiilor descoperite pe terenul unde a fost construit blocul, investitorul şi-a asumat să le conserve şi să le menţină expuse pentru public, după modelul fostului hotel Ibis (cu menţiunea că accesul/ vizitarea vestigiilor de la subsol nu prea este la îndemâna oricui).
Vă prezentăm alături de acest articol şi primele imagini din interiorul clădirii, cu menţiunea că zona dedicată vestigiilor, mai exact de expunere a acestora, nu este finalizată încă:
Alexandra CUCU
Un focar de gunoaie si infractionalitate vis a vis de primarie…
ce focar o fi in primarie!
….complicata treaba. Monumentele istorice si-au pierdut de mult prioritatea in fata intereselor actuale. Daca aveam si noi sansa reala a unei ,,renasteri,, Tara ar fi aratat altfel.La Constanta s-ar fi pastrat zidurile antice si medievale iar in ,,peninsula,, nu ar fi incaput nici o constructie moderna. Iare nsa lucrurile au stat, si stau inca, tocmai invers….asta si pentru ca municipalitatea nu are, culmea, (intentionat as zice, tocmai ca sa legalizeze magariile de acest gen) un plan urbanistic (care exista la multe asezari rurale….)……