Camera Deputaţilor va decide ce se va întâmpla cu Spitalul Militar Regional. Moga: “Dacă vom avea o lege, Ministerul Apărării este obligat să demareze procedurile de construcţie a spitalului”

0
1155

România se află în scenariul 4 al gestionării crizei de COVID-19, spitalele au declanşat Planul Alb, iar pandemia ne-a demonstrat încă odată că judeţul Constanţa este poate singurul judeţ din România cu numărul cel mai mic de unităţi sanitare. Nu există un spital regional, un spital municipal sau un spital pentru copii. Sectorul sanitar actual se bazează pe o infrastructură concepută acum mai bine de 50-60 de ani, iar nevoia de servicii de sănătate de atunci era diferită faţă de realitatea de astăzi. Adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate curente este în multe cazuri imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcţia unor clădiri noi, este de părere senatorul Nicolae Moga.

Propunerea legislativă a senatorului constănţean privind aprobarea construcţiei Spitalului Militar Regional “Mihail Kogălniceanu” aşteaptă să treacă de Camera Deputaţilor. O astfel de unitate sanitară este cu atât mai necesară cu cât în judeţele învecinate nu există asemenea spitale complexe. Deşi la doar 30 de km de Constanţa se află amplasată Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu, problemele medicale ale militarilor americani nu sunt rezolvate la Spitalul Militar, ci la Spitalul Judeţean, susţine senatorul. “Este propunere legislativă. Este la Camera Deputaţilor. Sper să intre în două săptămâni, având în vedere şi situaţia de urgenţă. Comisia Europeană alocă resurse pentru sănătate şi dacă vom avea o lege, Ministerul Apărării va face în aşa fel încât să găsescă resurse. În cele două amendamente de la Senat, în urma discuţiei cu Ministerul Apărării se lua în calcul finanţarea de la bugetul de stat ori din fonduri europene”, a declarat, pentru Foscu Press, senatorul Nicolae Moga.

Spitalului Regional Militar îi vor fi arondate judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Brăila, Galaţi şi Călăraşi

Unitatea sanitară, un obiectiv extrem de necesar pentru constănţeni, va deservi pacienţi din zona Dobrogei şi de sud-est a ţării. Aceasta va avea o componentă de specialităţi de tip general pentru îngrijiri secundare şi îi vor fi arondate şase judeţe: Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Brăila, Galaţi şi Călăraşi. În expunerea de motive, senatorul susţine că judeţul Constanţa este situat într-o poziţie strategică atât din punct de vedere militar, cât şi economic, iar medicina militară constituie un element vital de sprijin al militarilor români în misiunile încredinţate pe timp de pace sau război.  Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Gafencu”, cel care deserveşte, cu un număr total de 200 de paturi, judeţul Constanţa, a fost înfiinţat prin ordinul nr. 9259 din 11.08.1919 al Ministerului de Război. Este una dintre cele mai vechi instituţii de acest fel din ţară, atestat ca entitate medicală din 1882 şi înfiinţat oficial în 1919. Senatorul susţine că pe lângă efectivele Marinei Militare Române şi alte unităţi ale Forţelor Terestre şi Aeriene ce sunt arondate spitalului pentru asistenţa medicală, în zona Dobrogei există şi componenta de preluare a pacienţilor civili, asiguraţi ai Casei de Sănătate. Astfel, numărul mic de spitale din judeţ, precum şi faptul că beneficiarii serviciilor medicale ale Spitalului Militar de Urgenţă sunt asiguraţii tuturor caselor de asigurări de sănătate, unitatea este suprasolicitată. Înfiinţarea Spitalului Militar Regional propus de senatorul Moga ţine cont şi de o semnificativă desfăşurare de efective militare aliate, dispuse în principal în Baza Mihail Kogălniceanu fiind tot în responsabilitatea medicilor militari constănţeni. Prin promovarea acestei iniţiative legislative se are în vedere dezvoltarea componentei medicale operaţionale pentru a face faţă provocărilor, cazuisticii şi patologiei inerente activităţilor militare şi civile, precum şi numărului crescut de bolnavi în perioada estivală. Trebuie ţinut cont şi de faptul că unitatea spitalicească de profil are un rol foarte important în ceea ce înseamnă calamităţile şi situaţiile de urgenţă în timp de pace. Prin poziţionarea sa strategică, Spitalul Militar Regional din Constanţa va reprezenta o importantă facilitate medicală. Unitatea va putea asigura suport medical structurilor din sistemul naţional de apărare.

Parteneriatul româno-turc pentru construcţia Spitalului Regional Constanţa nu mai este de actualitate

În 2018, într-o vizită de lucru a fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, în Republica Turcă, anunţa un parteneriat româno-turc pentru construcţia Spitalului Regional Constanţa: “Mișcăm lucrurile în ceea ce privește construcția spitalelor regionale așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Anul acesta am avansat mult procedurile de pregătire a proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iaşi. Pentru aceste unități, încă din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor. Pentru construirea viitorului spital regional Constanța am început la mijlocul lunii discuțiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unități sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1000 paturi care va cuprinde toate specialitătile medicale”. Între timp, lucrurile s-au schimbat. „Nu mai este de actualitate. Acel parteneriat a căzut. Eu acum vorbesc de propunerea legislativă făcută pentru Spitalul Regional Militar, pentru că resurse de la buget pentru spital nu mai putem să primim, avem trei spitale care au fost trecute pentru construcţie de către Comisia Europeană: Cluj, Iaşi şi Craiova. Şanse pentru Spitalul Regional nu erau şi atunci am făcut propunere legislativă pentru Spitalul Militar Regional care se va subvenţiona  inclusiv de la Casa Naţională de Sănătate şi poate trata şi civili, dacă avem un număr mare de paturi, aşa cu face şi spitalul militar actual. Vorbesc de un spital de 1.000 de paturi. De ce? Avem posibilitatea să facem acest spital, având în vedere că Baza Militară de la Kogălniceanu se va mări. Au expropiat 2.400 de hectare de acolo, pentru mărirea bazei”, ne-a explicat senatorul Moga.

Ministerul Apărării Naţionale va identifica terenul pentru construcţia Spitalului Militar Regional

Pentru realizarea Spitalului Militar Regional, Ministerul Apărării Naţionale va identifica terenul şi va demara procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii. “Cu ocazia aceasta, dacă se face şi spitalul, Ministerul Apărării are terenuri la unităţi militare dezafectate sau la Spitalul Militar din Constanţa. Acolo mai au vreo 3.800 de mp de teren, în curtea spitalului. Acolo se poate face o construcţie P+6 sau P+8. Important este să avem un spital făcut. Eu am făcut propunerea legislativă, să se facă lege. Într-o lună, dacă vom avea o lege, Ministerul Apărării este obligat să demareze procedurile de construcţie a spitalului. Acum să vedem dacă propunerea trece la Cameră. Eu sper să treacă în contextul actual, având în vedere situaţia de urgenţă şi necesităţile sanitare”, a mai adăugat senatorul. De câţi ani aşteaptă Constanţa concretizarea unui spital regional? “De vreo şase ani. Din diverse motive nu s-a făcut”, a conchis senatorul Moga.

Ministrul Bode: Spitalul Militar Mobil este deja funcţional

Până atunci, constănţenii vor avea un Sistem Medical Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT) dedicat exclusiv pacienților cu noul coronavirus. Unitatea va avea un număr de aproximativ 55 de paturi și va trata cazurile ușoare și medii. Totodată, sistemul prevede și un număr de 120 de paturi pentru carantină. După finalizarea spitalului militar mobil, județul va avea aproape 500 de paturi, parte din acest Plan Alb. Lucrările sunt pe terminate şi se aşteaptă avizele necesare, anunţa zile trecute Instituţia Prefectului, însă ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a anunţat vineri, 24 aprilie a.c., că spitalul de la Constanţa este deja funcţional: “Sunt bucuros că am putut pune la dispoziţie un teren care aparţine CFR Infrastructură pentru construcţia celui de al doilea spital modular, ridicat de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), în parteneriat cu ministerul nostru. Este vorba, acum, de cel de la Timişoara, după ce primul este deja funcţional la Constanţa”. Tot în timpul vizitei de lucru a ministrului Lucian Bode la Spitalul Modular Mobil amplasat pe terenul stadionului CFR, din Timişoara, aparţinând CFR Infrastructură a mai spus: „Sunt bucuros că după spitalele de campanie de la Otopeni, stadionul Portul din Constanţa şi Expo Arad, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a decis să organizeze un nou spital de campanie şi la Timişoara, pe stadionul CFR. Este al doilea spital organizat de către MApN în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, care a pus la dispoziţie locaţii la Constanţa şi Timişoara. Ministerul pe care îl conduc este angrenat în această luptă cu noul coronavirus, atât prin reţeaua proprie de spitale CFR, unele dintre ele fiind spitale suport pentru tratarea bolnavilor COVID-19, cât şi prin astfel de parteneriate cu MApN. Vom acorda în continuare tot sprijinul, atât de necesar, în lupta cu acest nou virus” a spus Lucian Bode.

Citeşte şi:

https://ct.prefectura.mai.gov.ro/spitalele-din-judetul-constanta-pregatite-pentru-lupta-impotriva-covid-19/

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.