Când trebuie să schimbaţi cauciucurile de vară cu cele de iarnă şi care sunt amenzile dacă nu o faceţi?

0
1244
Foto: RTV.net

Odată cu scăderea temperaturilor şi apariţia zăpezii, poleiului sau a gheţii, șoferii trebuie să aibă în vedere faptul că urmează perioada de schimbare a cauciucurilor de vară cu cele de iarnă, conform prevederilor din Codul Rutier.

Conform Codului Rutier, pentru circulaţia pe aceste drumuri care sunt acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață.

Codur Rutier prevede această sancţiune contravențională la art.102, alin. 1, punctul 28: “Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarna, iar în cazul autovehiculului de transport marfa cu o masă totală maxima autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe rotile axei/ axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roti lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate; Conducerea autovehicului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotat cu anvelope omologate de iarnă (având inscripția M+S sau M.S. sau M&S conform Direcției 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) numărul 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU, numărul 54, după caz).”

Astfel, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. 

Sancțiunea prevăzută de art. 102. alin. 1, pct.28 din OUG 195/2002, clasa IV este următoarea: 9-10 puncte amendă, (punctul amenzii are o valoare de 145 de lei), respectiv 1.305- 2.900 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din sumă în termen de 15 zile, cu mențiunea că nu există puncte de penalizare. În plus, conducătorului auto i se va reține certificatul de înmatriculare al autovehiculului și eliberarea dovezii fără drept de circulație.Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;

clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;

clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.