„Caravana Redescoperă Oina” a debutat la Constanța

0
68

Legea 87/2023, care stipulează că Programul naţional «Redescoperă oina» poate fi sprijinit de stat, de structuri ale administraţiei centrale, de organizaţii neguvernamentale şi de structuri ale administraţiei locale, în vederea promovării jocului de oină ca sport naţional al României, începe să producă efecte în cadrul instituțiilor publice, de altfel o stare de normalitate care ar trebui să se extindă rapid la nivel național.

Un prim pas a fost realizat anul acesta de către Consiliul Județean Constanța care, în premieră la nivel național, la stabilirea finanțărilor pe anul în curs a alocat o sumă special pentru Programul Național „Redescoperă Oina”.

Având în vedere acest aspect, conform legii mai sus menționate, Federația Română de Oină a depus un proiect intitulat „Caravana Redescoperă Oina”.

Proiectul, realizat cu sprijinul Consiliul Judeţean Constanţa, are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Direcția Judeteana pentru Sport și Tineret Constanța, ACS Frontiera Tomis Constanța și ACS Tradisport Tomis Constanța.

În cadrul acestui proiect sunt prevăzute, în principal următoarele activități:

-promovarea acestuia în randul profesorilor de educație fizică din județ;

-organizarea unui curs de inițiere în oină pentru cei care doresc sa învețe acest sport;

-dotarea cu materiale sportive, materiale de joc, regulamente, materiale de tactică și metodică;

-organizarea unei activități de promovare în județ a oinei prin organizarea unei caravane în care vor fi efectuate meciuri demonstrative de către Frontiera Tomis Constanța și Tradisport Tomis Constanța;

-înființarea echipelor de oină de către profesorii de educație fizică;

-organizarea unor competiții prin care echipele formate de profesorii de educație fizică își vor arăta cunoștințele și îndemanarea în cadrul Cupei Tomisului la oină care vor avea loc în 4 locații din județ;

-organizarea fazei finale a Cupei Tomisului la oină, la Vatra Dornei, activitate unde vor participa câștigătoarele celor 4 zone;

-evaluarea proiectului și transmiterea unui scurt material legat de acesta la nivelul tuturor Inspectoratelor Școlare Județene și Consiliilor Județene, ca exemplu de bună practică;

-grupul ținta îl reprezintă 20 de profesori și aproximativ 400 de copii.

La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc o prima etapa și anume cursul de inițiere la care au participat 21 profesori de educație fizică care și-au dorit să fie inițiați în tainele sportului nostru național.

Activitatea a fost coordonată de lectorii Cristian Văduva (CS Galicea Mare), Filofteia Dumitru (CS Dacia Mioveni 2012) cu ajutorul, pentru fixarea cunoștințelor practice, a lui Daniel Benghea si Bogdan Lupse (de la ACS Frontiera Tomis Constanța).

Etapa următoare va fi caravana care va ajunge în special la Hârșova, Băneasa, Valu lui Traian și Eforie Nord.

„Consiliul Județean Constanța a înțeles importanța implementării programului Național «Redescoperă oina». Sper ca în cel mai scurt  și alte autorități publice să  preia exemplu Constanței. Participanții au fost extrem de încântați și foarte bucuroși că pot învăța sportul nostru național-oina.

Activitatea a fost foarte interactivă, pe parcursul acesteia fiind și un schimb de experiență cu ceea ce poate fi introdus în procesul de pregătire din celelalte discipline pe care aceștia le practică deja.

După ce au primit cunoștințele teoretice necesare, au trecut la partea practică care i-a captivat, descoperind un sport foarte frumos, complex și dinamic”, a declarat președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.