De cele mai multe ori ajungem să criticăm și suntem, la rândul nostru, criticați. Critica poate fi uneori benefică, însă de cele mai multe ori critica ne afectează negativ relațiile cu oamenii din jurul nostru. Fie că noi criticăm, fie că sunteți voi cei care criticați, este necesar să înțelegem de ce facem acest lucru.
De multe ori, în spatele criticilor se ascund intenții bune. Părinții ajung să-și critice copiii, deoarece vor ca aceștia să aibă, de exemplu, performanțe școlare mai ridicate. Ne criticăm apropiații, pentru că ne dorim ca ei să fie mai buni, mai eficienți și să ia decizii mai înțelepte. Nevinovata bârfă are un aspect negativ și de puține ori are o tentă laudativă.
Cum arată radiografia unei minți care gândește negativ? „Dacă ne legăm exact de expresia „Ce-i face pe oameni să fie așa cum sunt?”, răspunsurile sunt infinite. Toate situațiile de viață prin care trecem, toate trăsăturile noastre genetice și toată educația pe care o avem, toate contribuie la a deveni ceea ce suntem în prezent. Dacă ne referim strict la negativism înseamnă acea tendință a anumitor persoane de a găsi la orice soluție o problemă. Practic, în loc de a fi concentrat și de a încerca să găsească modalități proactive, de a rezolva o situație sau de a trece printr-o anumită situație, caută tot timpul acele breșe, acele defecte, acele riscuri”, a declarat, pentru Focus Press, psihologul Alexandra Alexandrescu, profesorul consilier școlar al CRAE.
Cu toții suntem înconjurați de oameni care încearcă să ne descurajeze să facem anumite lucruri. „Cred că toți cunoaștem cel puțin o persoană căreia nu îi poți împărtăși un proiect mai mult sau mai puțin important, vorbim de lucruri obișnuite, fără ca ea să spună „Da, dar te-ai gândit că s-ar putea să se întâmple X sau Y?” Și începe să-ți expună un scenariu pesimist și ajunge la concluzia că mai bine nu începi nimic, pentru că oricum nu ai șanse de a reuși. Cred că toți cunoaștem și avem în jurul nostru oameni care ne descurajează”, susține psihologul.
Adesea, gândurile noastre negative sunt marcate de distorsiuni iraționale. Cei care ne descurajează o fac din diferite motive, iar invidia este unul dintre ele. O persoană invidioasă are impresia că este amenințată de realizările celuilalt și, de aceea, simte nevoia să scadă valoarea acestor realizări.
„Motivele pentru care o fac pot fi foarte diferite. Poate fi simpla invidie. Ne putem da seama de lucrul acesta deturnând discuția de la ce ne-am propus noi, de la proiectele noastre, și aducând discuția la proiectele persoanei respective și vom constata cu stupoare că ele nu există. Este foarte posibil ca persoana care ne critică sau care are tendința de a ne tăia aripile să nu aibă niciun fel de proiect. Există această tendință de a tăia aripile cuiva, pentru că mă va pune pe mine într-o lumină proastă, pentru că eu nu fac lucruri, nu pot, nu știu, nu vreau. Motivele pentru care un om alege să nu facă nimic important țin de fiecare în parte. Există această tendință de a da în cap și celuilalt pentru a nu părea că eu nu fac ceea ce trebuie„, afirmă profesorul consilier școlar.
Critica excesivă poate fi considerată o formă de abuz, la fel și negativismul. „În momentul în care sunt numai critic cu cei de lângă mine și totul este într-o notă negativă, poate fi considerată o formă de abuz. Numai că, de foarte multe ori, este posibil ca să nu realizeze faptul că acest comportament are niște efecte negative asupra persoanei despre care vorbim. Dacă eu în mod constant, în viața de zi cu zi, sunt doar criticat și nu mi se recunosc meritele și nu sunt în niciun fel valorizat, dacă eu am o stimă de sine scăzută, lucrul acesta mă va afecta foarte mult. Și, în timp, trăind în acest context, voi ajunge să merg pur și simplu până la depresie. Poate fi și cazul fericit în care am o stimă de sine sănătoasă, o imagine de sine bună, și pot contracara aceste situații. Când un om gândește ceva negativ, în termeni pesimiști, nu este o soluție să încerc să-l combat și să-i spun „Nu ai dreptate! Nu este așa”. Psihicul uman și natura umană tot timpul are tendința de a se opune oricărei interdicții”, potrivit psihologului Alexandra Alexandrescu. Cert este că riscăm să ne distrugem relațiile cu apropiații din cauza criticii excesive și a negativismului.
Critica excesivă este toxică. Cum scăpăm de influenţa persoanelor negativiste?
Detalii în video interviul Focus Press!
Alexandra VASILE