Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța s-a pregătit din timp pentru sezonul rece. Unitatea sanitară are medicația necesară, în special antiviralele pentru gripă, pentru a face față valului mare de pacienți care ajung în această perioadă la Camera de Gardă.
Evident că medicii au la dispoziție toată medicația de care au nevoie pentru tratamentul afecțiunilor de sezon. De asemenea, Laboratorul este dotat cu truse de reactivi, care sunt necesare pentru diagnosticul acestor afecțiuni.
Prof.univ.dr. Simona Claudia Cambrea, în cadrul unui interviu Focus Press, ne-a dezvăluit cât de gravă este starea de sănătate a pacienților internați în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și ne-a vorbit despre evoluția bolilor de sezon.
„Dacă este să ne referim la pneumonii și la infecțiile acute de căi respiratorii superioare (IACRS), am comparat și am urmărit perioada septembrie-noiembrie a anului trecut, cu perioada septembrie-noiembrie a anului acesta, am constatat că în luna noiembrie este un număr mult mai mare de cazuri comparativ cu anul trecut.
De exemplu, dacă anul trecut erau 86 de pacienți cu pneumonie internați în spital, acum au fost undeva la 115 pacienți. În ceea ce privește gripa, la fel ca și anul trecut, este un număr încă relativ mic de cazuri.
Gripa, în ultimii ani, pe noi ne-a obișnuit cu un număr crescut de cazuri la sfârșit de decembrie, început de ianuarie. Acum epidemia de gripă se poate prelungi până în februarie-martie. Înainte de pandemie am avut un număr mare de cazuri de gripă și în aprilie și chiar în luna mai.
Posibil ca un număr mai mare de cazuri să apară imediat după sărbători. Acum o să fie o perioadă de concedii, copiii nu o să mai fie în colectivități, ci o să fie mai mult în familie. Nu au cum să aducă virusul acasă și să îl transmită tuturor membrilor familiei, care pot să fie și mai vârstnici și persoane adulte.
În schimb, dacă este să ne uităm la COVID, lucrurile stau mult mai bine. Numărul de cazuri este foarte mic anul acesta comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă este să ne referim numai la luna noiembrie, anul trecut am avut 89 de cazuri de COVID, iar anul acesta am avut doar nouă cazuri, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru toată lumea.
Este adevărat că anul acesta, comparativ cu anul trecut, sunt mai multe cazuri severe de IACRS și pneumonii, în special la vârstnici și la cei care sunt cu alte comorbidități”, ne-a declarat prof.univ.dr. Simona Claudia Cambrea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.
Medicul Cambrea vine și cu recomandări pentru populație, în perioada sărbătorilor de iarnă: „Populația să evite marile aglomerări. În marile aglomerări se pot transmite cu ușurință virusurile în mod deosebit și unele bacterii. Dacă este să ne referim la partea de afecțiuni respiratorii, să fie îmbrăcați adecvat atunci când merg la munte sau când ies la plimbare în oraș sau pe malul mării.
Trebuie îmbrăcăminte corespunzătoare. La primele semne de boală, mai ales cei care se știu și cu alte probleme de sănătate, să se adreseze medicilor de familie sau spitalelor care vor avea linii de gardă pe toată perioada sărbătorilor și activitatea spitalelor va fi 24/24, cum este și normal.
Dacă este să ne referim la partea digestivă, trebuie să ne gândim că poporul român este un popor predominant creștin ortodox și după această perioadă îndelungată de post, când se va trece la mâncarea cu foarte multe preparate din carne de porc, în mod deosebit, atunci trebuie foarte multă cumpătare.
Există riscul apariției de toxiinfecții, dischinezii biliare, afectări ale colecistului. Inclusiv enterocolite, mai ales când se consumă preparate cu foarte multe maioneză. Trebuie o cumpătare. Este evident că trebuie să gustăm cu toții din preparatele specifice sărbătorilor, dar trebuie o cumpătare”.
Video integral al interviului Focus Press poate fi vizionat aici:
Alexandra VASILE