Deși avem o legislație a muncii bine pusă la punct, cu reguli destul de clare în privința programului de muncă, cu reglementări la fel de clare în privința orelor suplimentare, încă mai avem probleme cu respectarea acestor reguli. Unele firme, ca să facă economie și pentru a nu angaja personal suplimentar, tot din motive economice, refuză să respecte legislația muncii.
În anul 2024, încă există angajatori care practică munca la negru sau care nu respectă numărul maxim de ore de muncă pe care le poate presta un salariat (asta dacă este, într-adevăr, angajat). Acest fenomen îl întâlnim mai ales în domeniul HoReCa, vara, pe litoral, dar și în alte domenii, precum în cazul firmelor de pază și protecție.
Limitându-ne la acesta, întâlnim, în Constanța, firme de pază care încasează bani frumoși pentru a asigura paza unor obiective, în general la alte firme sau instituții, însă cu personal cât mai puțin, pentru a nu plăti salarii mai multe.
O astfel de situație a ajuns în atenția Focus Press: un agent de pază (care și-a păstrat anonimatul, din motive lesne de înțeles) s-a plâns de condițiile de muncă la firma de pază la care este angajat de circa patru ani, unde lucrează 24 cu 24, un program anormal și ilegal.
„Lucrez la o firmă de pază și protecție din 2019, când am obținut și atestatul, iar în primii doi ani am fost mutat de la un obiectiv la altul, având turele diferite, în funcție de locul unde asiguram paza. Am lucrat în ture de 12 ore cu 12 libere, când păzeam un șantier din Constanța și unde nu am avut nici măcar o gheretă în care să îmi las lucrurile sau în care să stăm la adăpost. Când s-a înrăutățit vremea, prin noiembrie, ne-a mai adus un coleg și lucram 12 cu 24. A fost mai bine și, cu chiu, cu vai, ne-a adus o cabină în care să putem sta, dar nu era racordată la curent. A trebuit să ne descurcăm singuri pentru un fierbător ca să ne putem face măcar un ceai.
După un timp, eu și încă un coleg am fost mutați la un alt obiectiv și am fost puși să lucrăm în ture de 24 cu 24. Era imposibil să stai 24 de ore treaz, să fi vigilent și să respecți toate regulile interioare. Este și imposibil și inuman să îi ceri cuiva să stea 24 de ore treaz. Ca să nu mai pun că cineva ne supraveghea ca nu cumva să adormim în post. Veneau pe furiș colegii de pe alt departament, ca să ne verifice, iar dacă se întâmpla să ațipești puțin, te notau și ți se scădea 10% din salariul de 2.000 de lei pe care îl luam în mână. Dacă te prindeau de 2-3 ori, munceai degeaba“, ne-a declarat reclamantul.
A încercat să discute cu șefii, dar degeaba
„Am încercat să discutăm, să le spunem șefilor că nu se poate lucra 24 de ore cu 24 libere, dar ne-au zis: «Ce, sunteți singurii care lucrează așa? Mai sunt și alții cu programul ăsta și nu se mai plâng. Dacă nu suportați programul puteți pleca, nu vă ține nimeni». De voie, de nevoie, am rămas cu același program, iar șefii continuă să își bată joc de noi. Noi nu avem Crăciun, nu avem Paște, nu avem zile libere legale. Ne scot ochii cu câte 100 de lei în plus la salariu, o dată la jumătate de an, dar nimic mai mult“, ne-a declarat bărbatul.
Ce spune Codul muncii
Potrivit art. 112 din Legea 53/2003 (Codul muncii), „pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă, de 40 de ore pe săptămână“.
Art. 115 prevede că, „pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili, prin negocieri colective sau individuale, ori prin acte normative specifice, o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore“.
Ce spune șeful ITM Constanța
Programul de muncă de 24 de ore este total ilegal, chiar dacă se respectă acel număr maxim de ore lucrate săptămânal, fapt confirmat de către șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța.
„Programul de lucru de 24 cu 24 nu există, este ilegal. Programul legal de muncă este de 8 ore pe zi – 40 de ore pe săptămână, după care urmează programul în ture, adică 12 cu 24, 12 cu 48. Mai există un tip de program pe care îl întâlnim la bordul navelor și al platformelor, acela de 15 ore la muncă, urmat de 15 zile acasă. Dar programul de 24 de ore de muncă nu este legal și normal, pentru că este imposibil ca cineva să muncească atât“, ne-a declarat Marian Becheanu.
Prin urmare, toți cei care se află în această situație sunt îndemnați să se adreseze inspectorilor ITM, chiar și sub forma anonimatului.
Daniel ALBU