Cât de “normal” este să staționezi cu luminile de avarie pornite nejustificat? Majoritatea șoferilor abuzează de acest lucru, total nelegal

2
1152

Când ați folosit ultima oară luminile de avarie ale autoturismului și în ce scop? Vă mai amintiți? Ei bine, folositul lămpilor de avarie în orice altă situație, mai puțin în caz de defecțiune, a devenit sport național. Zilnic vedem mașini staționate pe marginea drumului, uneori pe artere înguste sau în locuri unde staționarea este interzisă, pentru diferite motive nejustificate din acest punct de vedere.

Se întâmplă destul de des în ultimul timp ca șoferii să aprindă luminile de avarie doar ca să coboare ca să își cumpere țigări, ori ca să scoată bani de la bancomat, ori ca să aștepte pe cineva sau, pur și simplu, ca să stea de vorbă, de multe ori nici nu coboară din mașină, în timp ce coloana de autoturisme care se formează în spate este nevoită să circule cu dificultate, mai ales în condițiile actuale de trafic.

Așa se face că pe artere înguste, precum strada Mircea cel Bătrân, traficul se desfășoară mult mai greu decât ar trebui, mai ales seara, când se mai găsește cel puțin un șofer care să blocheze una din benzi, dar consideră că dacă a aprins luminile de avarie, a scăpat de orice răspundere și că are o justificare.

Bineînțeles, există și scuze, că nu sunt locuri de parcare, că are treabă exact în acel loc etc. Dar acest lucru nu justifică încălcarea Regulamentului rutier, care spune destul de clar:

 Art 114:Luminile de avarie se folosesc în următoarele situații:

a) când vehiculul este imobilizat INVOLUNTAR pe partea carosabilă;

b) când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;

c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

Art 156.”Se interzice folosirea triunghiurilor reflectorizante ori a luminilor de avarie în mod nejustificat sau pentru a simula o rămânere în pană în locurile unde oprirea ori staţionarea este interzisă”.

Așa cum nu poate fi justificată intrarea pe interzis, așa nu există justificare nici pentru oprirea voluntară și pornirea luminilor de avarie.

Este ușor să apeși butonul cu triunghiul roșu din bord, să tragi mașina pe dreapta și să îți vezi de treaba ta, în timp ce restul conducătorilor auto sunt nevoiți de multe ori să treacăp peste linia continuă ca să te depășească. Numai că aceste practici trebuie să înceteze. Luminile de avarie nu sunt concepute ca să te scutească de căutarea unui loc de parcare sau ca să îți lași mașina undeva mai departe față de locul unde ai treabă. Ele au fost inventate ca să îi atenționeze pe ceilalți să te ocolească, poate ai făcut pană de cauciuc sau poate ai o altră problemă, moment în care trebuie să montezi și triunghiul reflectorizant, nu ca să mergi la chioșc și să-ți cumperi țigări”, atenționează un instructor auto din Constanța, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

De precizat că cei care vă pot trage de mânecă în cazul folosiri nejustificate a luminilor de avarie sunt reprezentanții Poliției Locale.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

  1. Măi Daniel Albu, Art 114, litera “a” iti permite imobilizarea autovehicolului ptr a lua i persoana dintr-o anumita locaţie, fie ea si pe o strada ingista precum Mircea cel Bătrân, stiu si locul la care faci referinţa, este vorba de zona Continental Forum pînă la intersectia cu Ferdinand, dar nu asta este problema, traficul pe acea bucatica de drum oricum trebuie sa se desfășoare lent deoarece acolo sunt 3 treceri de pietoni, asa ca nu cei care imobilizează autovehiculul ptr a debarca sau imbarca o persoană poarta vina, vina este a şoferului care nu păstrează distanţa regulamentara intre autovehicule ptr a putea depăşi astfel de obstacole, cu alte cuvinte necunoasterea regulilor de circulaţie, daca ai două benzi pe sens poţi să imobilizezi autovehiculul 2-3-pina la 4 minute sa imbarci o persoana in virstă, sau un client de la hotelurile de pe acea stradă, Hotel Continental Forum, Hotel Transgaz, Restaurant Esplanada, Plaja Modern, etc! Aceasta bucatica de strada ar trebui sa aibe o limitare de viteza de 20-30 km/oră, din pacate nu are, doar pe B-dul Tomis exista aşa ceva, 30 km/oră pe partea cu parcarea laterală dreapta si 50km/oră lateral stînga si culmea tot doua benzi pe sens exista si acolo, in plus are o pista ptr buciclisti pe stînga si o parcare laterala pe dreapta, exact ca si str. Mircea cel Bătrân care are parcare pe partea dreaptă, vreau să parchez, merg cu viteza redusă, sa vizualizez locul gol sau unul care tocmai se eliberează, nu am voie sa imobilizez vehiculul? Nu avem educatie de trafic rutier stradal, ar trebui amendaţi toti cei care nu cunosc regulamentele si claxoneaza ca disperaţii, i-a pus cineva sa nu oastreze distanţă legala obligatorie ptr a putea depasi o astfel de situaţie? In toate ţările civilizate este amendat cel care claxonează ca disperatul nu cel care asteapta o persoana ptr imbarcare sau debarcare, pe Mircea in acea locaţie nu ai de unde sa cumoeri ţigări sau altceva, nu exista chioscuri stradale si nici bancomate! Exista doar şoferi needucaţi, amatori care habar nu cunisc Codul Rutier si mai exista si Poliţie Locală la fel de needucată, care nici ei nu cunosc de altfel Codul Rutier, ei cunisc doar situatiile in care pot amenda şoferii ptr a aduce bani la bugetul local ptr a-și putea incasa salariile babane, altceva nu-i interesează, dor sa facă norma de amenzi, pebtr ca stie toatã lumea ca au normă de amenzi, nu suntem chiar toti niste prosti si ei sunt deștepți! Asa că in loc să blamati şoferii care opresc pentru diferite motive intemeiate(fiecare şofer are un motiv ptr imobilizarea autovehiculului, important ptr el dar mai puţin sau deloc important ptr ceilalţi participanti la trafic), mai bine incercaţi sa faceţi un pic de aducatie rutiera cu ceilalţi şoferi care nu pastreaza distanţa regulamentară, care claxoneaza ca disperaţii, care conduc cu 60-70 km/oră, tureaza motoarele excesiv pe o astfel de străduţă!

  2. Toată Constanta este data peste cap. Sensuri unice aiurea. Te învârti ca blonda din banc in sensul giratoriu doar ca sa intri pe o strada, și după ce ajungi constați ca ori nu sunt locuri de parcare, ori Raja face o lucrare exact unde ai tu treabă.
    Câte amenzi a dat Politia Rutieră administratorilor drumurilor pentru calitatea asfaltului, marcajele rutiere sau lucrări care durează de luni de zile doar pentru ca firma care a contractat lucrarea 😂 a uitat câți angajați și câte utilaje are?
    Măcar șoferii care opresc aiurea ca nu au unde au bunul simt sa pună in funcțiune luminile de avarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.