Cătălin Țibuleac: Un OMD constituit doar pe Delta Dunării cred că este soluția viabilă pentru a promova și dezvolta zona

0
328

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea au organizat în perioada 19-21 aprilie, workshopul „OMD – placa turnantă a reformei în turism”. Având în vedere faptul că în ultima perioadă industria turismului din România a fost puternic afectată de pandemie, iar țara noastră nu are încă o strategie de promovare care să relanseze această latură economică, principalele teme de  dezbatere s-au axat pe două aspecte importante: Organizația de Management al Destinației – provocare și necesitate și oferta turistică în anul 2021.

În cadrul unui interviu, Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a venit cu detalii legate de necesitatea unei legislații aplicate pentru organizațiile de management al destinației, dar și despre sezonul turistic din acest an.

Reporter: De ce este necesară o Organizație de Management al Destinație, în Delta Dunării?

Cătălin Țibuleac: Eu spun că Organizațiile de Management al Destinației (OMD) sunt necesare peste tot în România nu doar în Deltă. Până la urmă noi românii nu am inventat nici apa caldă, nici mersul pe jos, structura de OMD funcționează de ani de zile în vestul Europei și merge foarte bine în destinații ca Spania, Austria, Franța și altele. Pe acest considerent Uniunea Europeană a trimis experți care ne-au consiliat în anii trecuți în ceea ce privește principiile de funcționare ale unui OMD. Pe de altă parte avem o problemă vizavi de legislație pentru că actuala legislație, chiar dacă prevede înfințarea OMD-ului, nu are norme de aplicare. Și atunci este necesară ca o lege specifică a OMD-ului pentru a fi implementată la nivelul întregii țări. În România există asociații care funcționează sub forma unui OMD așa cum este și Asociația Delta Dunării.

Dacă ne referim stric la Delta Dunării aici trebuie să de referim la ce înseamnă promovarea și dezvoltarea unei zone într-un județ aproape în totalitate turistic, așa cum este Tulcea. Pentru Deltă trebuie să avem în vedere în permanență cele trei valori de patrimoniu care o definesc: patrimoniul natural, patrimoniul cultural și patrimoniul economic. Evident că un OMD constituit doar pe Delta Dunării, așa cum intenționăm să refacem Asociația Delta Dunării, se impune cu stringență și cred că este soluția viabilă pentru a promova și dezvolta zona.

Reporter: Știm că sezonul din 2020 nu a fost unul foarte rău, însă au lipsit turiștii străini. Ce ar trebui să facă antreprenorii din Delta Dunării în anul 2021 pentru a atrage turiști?

Cătălin Țibuleac: În anul 2020, Delta sub sloganul „Destinație sigură în context pandemic” a reprezentat o destinație aglomerată. Diferența procentuală între 2019 și 2020 a fost de 15%, practic reprezentată de lipsa turiștilor străini. Pe de altă parte, ce am observat în 2020 și sperăm să evităm acest lucru în 2021, este stresul foarte mare pe Deltă într-o perioadă foarte scurtă. Mai exact, numărul mare de turiști într-un timp scurt, ceea ce reprezintă un impact puternic asupra mediului care afectează natura. Am avut o categorie nouă de turiști în Deltă, turiști care nu cunosc rezervația, dar au ales să vină în Delta Dunării pentru că nu au avut altă soluție. Cu toții avem o responsabilitate în a informa și instrui turistul tocmai pentru a evita lucruri negative.

Reporter: Care sunt ofertele pentru sezonul 2021? Ce prețuri vor fi la pensiuni și resorturi?

Cătălin Țibuleac: Evident că Delta reprezintă o destinație scumpă. Normal că nu este o destinație pentru toată lumea. Costurile suplimentare vin în primul rând din transferul pe apă și din ghidajul turistic. Delta nu presupune un turism de masă și nu asigură acele cluburi și petreceri ca pe litoral. Aici ne raportăm la plaje sălbatice așa cum sunt Sulina, Sfântul Gheorghe și Gura Portiței. Costurile merg de la 100-200 de lei până la 500-600 de lei pe noapte. Vorbim de pensiuni de câteva margarete până la resorturi de patru, cinci stele.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.