Câte tablete pentru elevi vor fi achiziționate odată cu începerea noului an școlar. Monica Anisie: „Ministerul Educației și-a îndeplinit obligația”

0
151
sursa foto: b1.ro

Anul școlar va începe în aproximativ 2 săptămâni, iar scandalul privind achiziția de către Ministerul Educației a tabletelor pentru elevi încă nu a ajuns la final. Monica Anisie, ministrul Educației a declarat marți, 1 septembrie a.c., că a aflat din presă ce s-a întâmplat cu licitația privind achiziția de tablete pentru elevi și că a cerut premierului demisia șefei ONAC.

Ea a mai precizat că ministerul și-a îndeplinit obligația, aceea de a asigura banii necesari achiziției și că nu se simte responsabilă pentru această situație.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a dăcut o declarație publică în care a spus că se pot achiziționa doar 70-80.000 de tablete pentru elevi, din cele 250.000 și că vina aparține celor din cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate: ”Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor.

Pe de altă parte, Monica Anisie a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că Ministerul Educației a început demersul pentru achiziționarea tabletelor încă din data de 7 mai a.c.:

„Ministerul a început demersurile pentru achiziţionarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când a fost alocată prin Hotărâre de Guvern suma de 150 de milioane de lei. Toate instituţiile implicate, inclusiv Oficiul Naţional al Achiziţiilor Centralizate, şi-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreaţi, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de şcoală, la dispoziţia elevilor. Deşi au beneficiat de tot sprijinul MEC în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanţi şi proactivi în identificarea de soluţii rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces.

Mai grav, ONAC nu a informat în timp util MEC cu privire la stadiul licitaţiei, deşi au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect.”

Tot aceasta spune care este numărul concret al tabletele ce urmează a fi achiziționate și redirecționate elevilor, anume 82.000:

“Acum, sunt aproximativ 82.000 tablete pentru copii. Avem acum un câștigător desemnat, noi am aflat din spațiul public, informația nu a fost transmisă la Ministerul Educației. Avem un singur câștigător pentru 3 loturi din 9 și încă procedura nu a fost încheiată, în această perioadă suntem în perioada de contestații. Până în 7 septembrie există procedura de contestația. S-ar putea contesta. Prin urmare, s-ar putea să nu fie declarat câștigător până la final operatorul economic care a câștigat inițial. Sunt dezamăgită de modul în care ONAC a gestionat situația.

Președinția ONAC m-a asigurat în toate discuțiile că lucrurile sunt bine realizate, că vom avea câștigători și că va fi bine la începutul anului școlar. Am aflat din presă ce s-a întâmplat cu această licitație și atunci am premierului să o demită pe directoarea ONAC.

Tabletele în școli reprezintă un parcurs de achiziție publică, în momentul în care se va încheie procesul de achiziție putem spune când vor fi livrate. Termenul pe care eu l-am impus a fost 10 septembrie”, a spus aceasta.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.