Una dintre cele mai semnificative măsuri adoptate prin noua lege a pensiilor este reprezentată de recalcularea automată a tuturor pensiilor aflate în plată, folosind un nou algoritm.
Metodologia de calcul a pensiei a suferit schimbări majore. Începând cu 1 septembrie 2024, pensia va fi determinată prin înmulțirea numărului de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei. Totodată, pentru cei care au contribuit peste 25 de ani, se vor acorda puncte suplimentare de stabilitate.
Cu toate că scopul acestei recalculări este acela de a reflecta contribuțiile reale ale pensionarilor, procesul a generat și multe erori.
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii și-au asumat că majoritatea pensionarilor vor primi deciziile de recalculare până la începutul lunii septembrie 2024. Inevitabil, tot acest proces realizat sub presiune și de urgență, a implicat supraaglomerarea caselor teritoriale de pensii, ale căror personal a fost nevoit să gestioneze zeci de mii de dosare de pensie și să efectueze ore suplimentare în vederea emiterii deciziilor de recalculare pentru toți pensionarii români, într-un timp record.
Din cauza termenului scurt pentru emiterea noilor decizii, multe dintre acestea conțin erori flagrante, greșeli în calculul pensiei sau reduceri nejustificate ale perioadelor contributive. În afara de cei ale căror pensii au fost majorate, pentru aproximativ 4,4% dintre pensionari recalcularea a avut rezultat negativ, iar aceștia au primit sume mai mici, fie în mod corespunzător noului algoritm fie în mod injust, printr-o eroare nejustificată care a condus la o pensie ce nu reflectă realitatea contribuțiilor lor, scrie legalbadger
Te numeri printre cei afectați?
Dacă decizia de recalculare a pensiei tale este greșită, ai la dispoziție 45 de zile pentru a contesta decizia.
L.M.