Caz inedit şi insolit în Tomis Nord! “Grădina Maicii Domnului”, reinterpretată în variantă constănţeană

0
381

Locatarii din Tomis Nord au parte de o grădină inedită şi insolită. Pe strada Cişmelei a fost amenajat spaţiul verde din faţa unui bloc, care te duce cu gândul la Grădina Maicii Domnului, o reinterpretare în variantă constănţeană.

În faţa unui bloc există o icoană, flori şi mai multe mesaje pentru trecători. Grădina îţi atrage atenţia prin coloristică şi simbolistică. Tema iconografică o reprezintă pe “Maica Domnului cu pruncul”. Analizând în detaliu ineditul decor exterior, descoperim că icoana nu aparţine cultului creştin ortodox, ci mai degrabă celui catolic.

Ordinea corectă a culorilor tricolorului

În această grădină, lângă un anunţ, regăsim culorile steagului naţional. De asemenea, nu putem trece cu vederea ordinea corectă a culorilor tricolorului folosite pentru acest decor. Drapelul României are formă dreptunghiulară. Dispunerea culorilor se face în următoarea ordine: albastru-cobalt, galben- crom, şi roşu-vermion. Ordinea culorilor se citeşte de la stânga la dreapta. În cazul, în care, culorile sunt aranjate în succesiune verticală, albastrul se poziţionează sus, urmat, evident, de galben şi roşu.

Muncă migăloasă

Florile sunt inedite, au formă ascuţită şi sunt confecţionate din materiale plastice. Discutăm în acest caz despre o muncă migoasă, o combinaţie între flori naturale şi ghivece cu flori artificiale. Autorul sau autoarea grădinii s-a întrecut pe sine. Florile sunt realizate din peste 100 de pahare de unică folosinţă, iar ulterior au fost colorate.

Creativitate religioasă! Chiar şi haosul are o justificare

Locatarii blocului nu s-au arătat deranjaţi de aşa-zisa “operă de artă”, iar unii trecători se opresc din drumul lor să o admire. “Când faci aşa ceva te gândeşti la detalii. Contează cum aranjezi florile. Toate detaliile contează. Nimic nu este întâmplător acolo. Chiar şi haosul are o justificare. Eu cred că avem de-a face cu un om cu o creativitate peste măsură, cu substrat religios, pentru că există acolo o icoană. Are şi un substrat naţionalist, pentru că în partea stângă există culorile albastru, galben şi roşu. Este interesant amestecul dintre natural şi artificial. Poate semnifica haos, indecizie, amestec de valori. Este clar că a vrut să amenajeze o grădină, dar a pus în ea de toate. Este o creativitate insolită. Există acolo şi plante naturale. Florile nu sunt cumpărate, ci realizate din pahare de unică folosinţă. În fotografie se văd striaţiile de la pahare. Vă daţi seama cât s-a muncit la realizarea florilor? Este o grădină dichisită“, a declarat, pentru Focus Press, un constănţean care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Mesaje pentru constănţeni: “Nu intraţi în grădină”, “Nu rupeţi florile”, “Nu puneţi mâna pe flori”

Creatorul grădinii transmite oamenilor să nu pună mâna pe flori şi să nu rupă florile. “Asta înseamnă că ţine mult la munca lui. A investit o groază de muncă acolo. A decupat peste 100 de pahare de unică folosinţă. Are o logică a lui după felul în care a aranjat florile. Unele ghivece sunt încadrate dreptunghiular. Ghiveciurile sunt destul de prăfuite, iar pământul este crăprat. Sunt semne care ne indică faptul că grădina există de ceva timp. Avem de-a face cu un om pasional, cu motivaţie religioasă. Icoana nu este pusă acolo degeaba. El a vrut să facă o grădină şi probabil că în mintea lui s-a gândit la Grădina Maicii Domnului. De aceea a folosit icoana Maicii Domnului. Din mesaj se înţelege clar că este o grădină“.

România – “Grădină Maicii Domnului”

Facem precizarea că România a fost numită “Grădina Maicii Domnului”. Papa Francisc în 2019 și Papa Ioan Paul al II-lea în 1999 au reiterat în vizitele lor un fapt vehiculat în tradiția noastră încă din secolul al XV-lea, acela că România este „Grădina Maicii Domnului”. Sintagma “România – Grădina Maicii Domnului” are rădăcini adânci în tradiţia creştinismului românesc şi este o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru această ţară, afirma anul trecut Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României. O reinterpretare a acestei grădini o regăsim astăzi în Constanţa.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.