Cazul pescadorului scufundat, anul trecut, în zona Gura Portiței: două persoane nu au mai fost găsite niciodată. Se cere declararea judecătorească a morții

0
2897
O parte din încărcătura de pe pescadorul dispărut. FOTO ARSVOM

Au trecut 15 luni de la tragedia care a avut loc în partea de nord a litoralului românesc, când un pescador cu 5 oameni la bord s-a scufundat. Autoritățile au găsit 3 cadavre, din rândul celor aflați pe vas, însă doi dintre ei nu au mai fost găsiți niciodată, Acum se cere declararea judecătorească a morții.

Dintre cei 5 membri ai echipajului, 3 au fost găsiți imediat, la scurt timp de când autoritățile au fost alertate că pescadorul Sea Shark 1, aparținând SC SEA SHARKS SRL din Constanța, a dispărut de pe radare. Din păcate, cei 3 erau decedați, fiind aduși de valuri la mal, în zona Gura Portiței.

În schimb, ultimii doi membri nu au mai fost găsiți niciodată, iar motivele pot fi diverse.

Zona este plină de plase pescărești. Poți fi un bun înotător, dar dacă nimerești în plase și te încurci în ele, nu mai ai nicio șansă. Apoi poate fi hipotermia. E greu să le asiguri tuturor oamenilor măsuri de protecție. Costumele sunt destul de scumpe, autorizațiile la fel. Ultimii doi membri din echipaj au tot fost căutați la acea vreme, de ARSVOM, de ISU, de Poliția de Frontieră, de scafandrii, de elicopter, dar nu au mai fost găsiți”, ne-au declarat surse apropiate anchetei.

Acum, după mai bine de un an de la tragedie, se solicită declararea judecătorească a morții celor două persoane date dispărute, așa cum prevede Codul de procedură civilă, care prevede, la Art. 948, alin.(1): ”Cererea de declarare a morţii unei persoane a cărei încetare din viaţă este sigură, dar cadavrul nu poate fi găsit ori identificat, se poate introduce şi la instanţa în a cărei circumscripţie a decedat acea persoană” și

 alin (2): ”Cererea se poate introduce de îndată ce s-a cunoscut faptul morţii, pe baza cercetărilor făcute de organele competente. Instanţa va putea dispune şi administrarea altor probe”.

Reamintim că, așa cum am precizat și mai sus, pescadorul Sea Shark 1 a dispărut de pe radare, pe data de 17 mai 2021, fiind găsit de Poliția de Frontieră 5 zile mai târziu, pe fundul mării, la 4-5 mile travers de grindul Chituc.

Cazul a fost preluat de procurori care au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.