Ce a zis un italian care a fost amendat de polițiștii rutieri, pe litoral, și a rămas fără permis: Nu știam că în România nu poți să bei o bere…

0
24024
Razie Poliția Rutieră. Foto cu rol ilustrativ

Un cetățean italian a mers în instanță, la Constanța, pentru a depune o plângere contravențională, după ce a fost amendat cu 1.305 lei de către polițiștii rutieri și a fost lăsat fără permis de conducere pe o perioadă de 90 de zile. Motivul: permisul era deteriorat și el se afla sub influența băuturilor alcoolice. O alcoolemie mică, e drept, dar legea e lege. Italianul a precizat că în Italia are voie să bea puțin, să aibă o alcoolemie de până în 0,10 mg/l alcool în aerul expirat și că nu a știut că în România e altfel.

În fapt, prin procesul-verbal de contravenție din data de 08.07.2022, petentul, adică italianul, a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1.305 lei (9 puncte-amendă) și cu sancțiunea complementară a reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 90 zile, reținându-se în sarcina acestuia că, la aceeași dată, a condus autoturismul marca Renault pe bulevardul Mamaia Nord din orașul Năvodari, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Înainte, agentul constatator l-a întrebat dacă a consumat băuturi alcoolice, acesta spunând că a consumat o bere la 0,33l, ştiind că are voie doar o bere, limita fiind 0,10 precum în Italia. Petentul a susținut că este italian, fiind stabilit în România de ceva timp și nu a cunoscut faptul că nu este permis conducătorilor auto consumul de alcool, altfel nu ar fi consumat deloc băuturi alcoolice.

Prin același proces-verbal s-a reținut în sarcina petentului faptul că nu a avut asupra sa permisul de conducere, fiind aici sancționat cu avertisment.

De asemenea, s-a mai reținut în procesul-verbal faptul că petentul are permisul de conducere complet deteriorat (rupt).

Judecătorii au analizat plângerea și au admis-o în parte, înlăturând doar partea că nu avea permisul de conducere la el. În primă fază a spus că nu-l găsește, dar l-a găsit, acesta și fiind motivul pentru care s-a constatat că este deteriorat. Prin urmare, avertismentul aplicat pentru că nu avea permisul la el a fost anulat.

Celelalte sancțiuni au fost menținute.

Decizia Judecătoriei Constanța nu a fost definitivă, fiind înregistrat apelul.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.