Ce opțiuni au românii care-și caută de muncă în acest an

0
219

Potrivit statisticilor oficiale, 900.000 de contracte de muncă au fost desființate între mijlocul lunii martie și sfârșitul lunii iulie în România, din cauza pandemiei. Așadar, aproape un milion de români (cărora li se adaugă alții din economia subterană) au fost nevoiți să își caute un alt job. Unii și-au găsit deja, dar cei mulți trec în continuare prin clipe grele.

Există și o rază de speranță, în sensul că cererea de forță de muncă nu s-a diminuat. Sunt firme care nu găsesc angajații potriviți, această situație fiind valabilă de dinainte de criza sanitară. Totul este ca cele două părți să fie puse cumva în legătură.

Există mai multe opțiuni pentru românii care își caută un loc de muncă:

1. Își pot deschide cont pe site-urile de resurse umane. Este simplu să își completeze CV-ul și să urmărească ofertele de job-uri care corespund calificării și intereselor lor. De exemplu, deunăzi, pentru cineva specializat în pariuri sportive, exista o ofertă de muncă de la Casa Pariurilor.E nevoie de perseverență, pentru că ofertele sunt actualizate periodic. În unele cazuri, candidații care trimit primii CV-uri au cele mai mari șanse să fie contactați în vederea interviului de angajare.

2. Pot monitoriza feed-ul grupurilor de oferte de muncă de pe rețelele sociale. Mai mult, pe acele rețele pot intra în legătură cu alte persoane și, din vorbă în vorbă, pot găsi locul de muncă visat. Probabil ați auzit vorba: „Nu știi niciodată de unde sare iepurele”. Este important să socializezi cât mai mult, să fii în contact cu multă lume, să ai orizonturile deschise.

3. Pot vizita un portal pentru mobilitatea forței de muncă, unde găsesc posturi vacante, informații despre condițiile de viață și de muncă, informații despre piața muncii și multe informații utilă. Tot acolo își pot încărca CV-ul și pot intra, astfel, în atenția unor potențiali angajatori din afara țării. De obicei, astfel de portaluri au în echipă și consilieri care oferă consultanță personalizată.

4. Pot monitoriza site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care oferă servicii de mediere a muncii în Spațiul Economic European.

5. Pot citi rubrica de mică publicitate din presa scrisă. Înainte de „era digitalizării”, aceasta era principala sursă de informație la care apelau cei rămași fără serviciu. Încă mai există publicații specializate, al căror conținut este exclusiv despre piața muncii. Unele anunțuri sunt tipărite acolo pentru prima dată, iar abia apoi sunt postate și pe Internet.

Fiecare român trebuie să aibă șansa de a-și găsi din nou un loc de muncă. În cazul în care o meserie nu mai este atât de căutată precum în urmă cu câțiva ani, există și posibilitatea unui curs de recalificare profesională. Numeroase cursuri sunt gratuite, organizate fie de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, fie de diverse ONG-uri care fac proiecte finanțate din fonduri europene.

În concluzie, opțiuni sunt destule. Trebuie doar să existe dorința de a găsi un loc de muncă, perseverență în căutarea lui și, dacă e nevoie, deschidere în a aborda domenii nu tocmai familiare până la un moment dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.