Fântânile arteziene din Constanța sunt, în aceste momente, nefuncționale, iar starea lor nu este tocmai bună. În urmă cu câteva săptămâni municipalitatea a lansat un anunț de achiziție publică în vederea serviciului serviciului de punere în funcțiune, întreținere, supraveghere și demontare fântâni arteziene și bazine ornamentale de pe raza unității administrativ teritoriale, însă, acest contract a fost contestat la începutul lunii iunie a anului curent.
Prezenți prin anumite zone ale urbei, reporterii Focus Press au stat de vorbă cu constănțenii care așteaptă ca acestea să fie puse în funcțiune în cel mai scurt timp: „Temperaturile au crescut, iar aceste fântâni ne mai răcoreau un pic, erau și frumoase, așa ce să vedem? Sunt și murdare”.
Însă, trebuie menționat faptul că nu toate fântânile arteziene din orașul de la malul Mării Negre se află în administrarea municipalității, ci unele dintre acestea au fost preluate, în anul 2016, de către Regia Autonomă Judeţeană de Apă, (RAJA).
Reprezentanții biroului de presă din cadrul Primăriei municipiului Constanța au declarat pentru Focus Press faptul că în administrarea lor se află cinci astfel de fântâni arteziene: cea din Parcul Arheologic, în zona Palatului Administrativ, două în zona Falezei Cazinoului, una în Piațeta Cazino din stațiunea Mamaia, iar cea de-a cincea în Parcul Viitorului, care nu funcționează.
Motivul pentru care încă nu au fost efectuate lucrări la fântâni şi încă nu sunt funcţionale este acela că rezultatul licitaţiei pentru aceste intervenţii a fost contestat. În prezent se așteaptă soluționarea contestației prin răspunsul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
Anunțul înaintat de Primăria municipiului Constanța, la data de 1 aprilie a anului current, prevedea întreținerea, supravegherea și demontarea fântânilor arteziene și bazinelor ornamentale, însă rezultatul licitației a fost contestat de către societatea Smart Engineering Team SRL.
Societatea Smart Engineering Team SRL a fost înființată la data de 19 septembrie 2006, având sediul pe strada Lahovari, strada 87 C7, sat Dumbrăveni, județul Ilfov. Unic administrator și asociat este Dracinschi Ana Maria.
Ce se întâmplă cu fântânile administrate de RAJA
După cum menționam, nu toate fântânile se află în grija primăriei; multe dintre ele se află în administrarea RAJA SA. Reprezentanţii companiei au precizat că până acum nu s-a putut intervene la ele din cauza ploilor, dar că vor fi repuse în funcțiune începând de miercurea viitoare. “În această săptămână societatea RAJA SA lucrează la curățenia acestora. Precizăm că nu au mai funcționat din cauza faptului că în ultimele zile a plouat foarte mult, din acest motiv acestea arată așa în acest moment, tocmai de aceea lucrăm la foc continuu pentru a le repune în funcțiune cel târziu miercuri, 7 iulie a.c.”, au declarat, pentru Focus Press, reprezentanții RAJA SA.
Fântânile arteziene transferate de municipalitate către RAJA SA sunt următoarele: Fântâna Port Tomis, Fântâna din zona Far-Caraiman, Fântâna din zona Oxford, Fântana din zona Policlinica II, Fântâna din zona parc Gară CFR, Fântâna din zona parc Tomis II, Fântâna din zona Teatrului „Oleg Danovski“, Fântâna din zona Miga Muzeul de Artă, Fântâna zona Dacia, Fântâna Stadion, Fântâna Port Tomis.
Loredana MIHAI