Viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, ne-a oferit informații noi cu privire la proiectele declarate câștigătoare, la sfârșitul anului trecut. După mai bine de patru luni, niciunul dintre acestea nu a fost, încă, implementat. Însă, un proiect de modificare a regulamentului pentru bugetarea participativă din Constanța va fi votat joi, 27 aprilie a.c., în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța.
Florin Cocargeanu a prezentat stadiul implementării proiectelor:
1. „Toaleta publică modernă, între necesitate și lux“, buget de 500.000 de lei:
„A fost făcută cercetarea de piață și urmează ca, la prima rectificare, să fie prinsă linia bugetară și mutați banii, astfel încât să poată fi demarată achiziția“.
2. „Mărire loc de joacă zona Tic-Tac“, buget de 250.000 de lei:
„A fost solicitată și obținută situația juridică a terenului. La prima rectificare, se prinde linia bugetară, astfel încât să poată continua restul operațiunilor“.
3. „Reabilitare sală sport, strada Badea Cârțan“, buget de 470.190 de lei:
„Am solicitat celor de la Liceul cu Program Sportiv, de care aparține sala, să facă nota de fundamentare astfel încât să își facă ei achiziția pentru reparații. În același timp, există și posibilitatea ca aceste reparații să fie făcute de Primărie, ba chiar suplimentat bugetul, pentru reparații complete“.
4. „Dăm viață școlii noastre“, buget de 136.950 de lei
„Am solicitat unității de învățământ să facă notă de fundamentare pentru alocarea banilor, în vederea efectuării achiziției“.
5. „Aplicație Direcția Generală de Asistență Socială pentru voluntariat pentru persoane în vârstă“, buget de 125.000 lei:
„Sunt discuții între inițiator și cei de la DGAS asupra funcționalităților aplicației“.
6. „Reciclăm pentru viitor“, buget de 300.000 de lei:
„Au fost transferați banii necesari în cadrul Direcției Logistică, cea care urmează să demareze achiziția“.
7. „Reabilitarea parțială a Parcului Tăbăcărie utilizând sisteme agrovoltaice cu plante decorative“, buget de 470.000 de lei:
„S-a luat legătura cu inițiatorul care, în acest moment, nu se află în țară, urmând să se poarte o discuție cu acesta în luna iulie, când revine“.
8. „Picturi murale pentru creșe, școli și spitale“, buget de 500.000 de lei:
„S-a luat legătura cu inițiatorul, acesta a participat la o întâlnire cu reprezentanții direcției care este responsabilă de implementare, iar acum suntem în etapa în care se identifică locațiile“.
9. „SmartLab – Creștem Educația și Performanțele în IT“, buget de 470.000 de lei:
„A fost identificată o posibilă locație și s-a stabilit o întâlnire cu inițiatorul pentru marți, 02.05.2023“.
10. „Reabilitare faleză (între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu)“, buget de 500.000 de lei:
„Acest proiect este integrat într-un proiect mai mare pe fonduri europene, «Îmbunătățirea mediului urban în zona Delfinariu – Faleză Nord». a cărui Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie o aprobam în ședința de joi“.
Aici puteți vedea toate proiectele depuse de constănțeni și ce implică acestea.
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Constanța de joi, 27 aprilie 2023, se află și proiectul de hotărâre numărul 2/2023, pentru modificarea și completarea HCL nr. 350/2021, privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Constanța, al cărui iniţiator este consilierul local USR Constanța Florin-Daniel Cocargeanu. Acesta s-a aflat în consultare publică din data de 16 martie 2023.
Conform documentului, valoarea maximă pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 625.000 de lei, cu TVA, față de 500.000 de lei, cum a fost anul trecut. Totodată, a fost eliminată necesitatea încărcării de către participanți a cărții de identitate. A mai fost modificată și componența comisiei. Aceasta a fost completată cu doi membri, care se vor numi printr-o dispoziție de primar, după cum a precizat viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, inițiatorul proiectului.
Proiectul va avea câteva modificări în acest an, după cum urmează:
- A fost simplificat procesul de depunere a proiectelor și modalitatea de votare, prin eliminarea necesității încărcării de către participanți a cărții de identitate;
- Au fost comasate unele domenii și s-a redus numărul de proiecte câștigătoare la opt, fiecare proiect fiind în valoare maximă de 625.000 de lei;
- Proiectele câștigătoare vor fi primele opt în ordinea numărului de voturi, indiferent dacă acestea provin din același domeniu;
- A fost modificată componența Comisiei de bugetare participativă, completându-se cu încă doi membri din aparatul tehnic al Primăriei;
- Calendarul campaniei «Tu decizi pentru Constanța» nu va mai fi menționat separat, în Anexa numărul 3, având în vedere specificarea sa în cadrul Regulamentului.
„Anul 2022 a fost primul în care a fost implementat, în orașul Constanța, proiectul de interes public local privind bugetarea participativă, în cadrul căruia au fost propuse și votate de către cetățeni un număr de zece proiecte, din nouă categorii disponibile“, se arată în proiectul de hotărâre pentru modificarea măsurilor de implementare a bugetării participative.
Ediția din 2023 a campaniei de bugetare participativă se va desfășura începând cu luna august, după calendarul orientativ de mai jos, urmând ca pentru edițiile viitoare calendarul campaniei să fie definit și publicat în fiecare an, de către comisia de bugetare participativă:
- 1-27 august: perioada de depunere a proiectelor
- 28 august – 29 septembrie: perioada de analiză tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte care se va desfășura în mai multe etape;
- 28 august – 17 septembrie: evaluarea proiectelor de către Comisia de bugetare participativă, în vederea stabilirii eligibilității
- 18 septembrie: afișarea listei cu proiecte eligibile
- 18 septembrie: afișarea listei cu proiecte respinse
- 18 – 27 septembrie: primirea și soluționarea contestațiilor
- 29 septembrie: afișarea listei finale cu proiecte eligibile
- 1 – 31 octombrie: perioada de vot
- 3 noiembrie: anunțarea proiectelor câștigătoare
Petruț IACOB