Succesiunea, denumită și moștenire, reprezintă acel mijloc prin care întregul patrimoniu al unei persoane fizice decedate se transmite uneia sau mai multor persoane în viață
Potrivit legislației în vigoare, în funcție de opțiunea defunctului de a-și exprima sau nu voința referitor la modul în care dorește să fie împărțite bunurile sale după deces, moștenirea este de doua feluri:
- Moștenire legală;
- Moștenire testamentară.
Moștenirea legală reprezintă cea mai uzuală formă de succesiune care operează în temeiul și conform legii. Acest tip de moștenire desemnează situația în care defunctul, fără a dispune printr-un testament, va lăsa bunurile moștenitorilor săi legali, în ordinea și în cotele stipulate de legiuitor.
Pentru a putea avea calitatea de moștenitor legal, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate succesorală, respectiv să existe la momentul deschiderii succesiunii.
Moștenirea testamentară reprezintă modalitatea prin care, încă din timpul vieții, o persoană își poate exprima, printr-un testament valabil, voința cu privire la persoanele care îl vor moșteni, și condițiile de moștenire.
Potrivit articolului 1.034 Cod Civil, testamentul desemnează actul unilateral, personal și revocabil, prin care o persoană, numită testator, stipulează situația patrimoniului său după ce va înceta din viață.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU FACI SUCCESIUNEA? TERMEN SUCCESIUNE
În cazul în care există un interes pentru a finaliza o succesiune, nu există un termen prestabilit pentru a putea face o astfel de acțiune, putând exista doar anumite dezavantaje ce vor fi implementate în sfera moștenirilor. De preferat ar fi ca succesiunea să se demareze într-un timp cât mai scurt, pentru că dacă aceasta va fi dezbătută după doi ani de la data decesului, se vor plăti pe lângă cheltuielile notariale și un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile ce au aparținut persoanei decedate.
Dacă moștenitorii defunctului rămân în pasivitate și nu se adresează notarului public ori instanței de judecată în vederea dezbaterii procedurii succesorale, aceștia nu vor dobândi dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile (spre exemplu, un autoturism) sau imobile (teren, casă, apartament) ce au aparținut persoanei decedate, scrie legalbadger.
Dovada dreptului de proprietate a moștenitorilor asupra bunurilor moștenite de la persoana decedată se face cu certificatul de moștenitor eliberat de către notarul public ori cu hotărârea judecătorească eliberată de către instanța de judecată.
Dacă un astfel de act nu a fost eliberat, chiar dacă moștenitorii pot folosi personal bunurile moștenite, nu vor putea să încheie contracte cu privire la aceste bunuri. Spre exemplu, dacă persoana decedată a fost proprietarul unui apartament, iar moștenitorii săi doresc să vândă apartamentul respectiv, încheierea contractului de vânzare nu este posibilă fără dezbaterea procedurii succesorale (în urma căreia moștenitorii devin ei proprietarii bunului), deoarece numai cel care este proprietar poate să își exprime acordul cu privire la înstrăinarea unui bun.
L.M.
Bună ziua. In urma decesului tatălui meu in anul 1989, sa făcut succesiune pentru un imobil cu terenul aferent și două terenuri in suprafață de 1 hectar +terenul din jurul locuinței de 3000 m. Noi cei 3 copii cedînd partea noastră de moștenire în favoarea mamei. Între timp mama a decedat, dar și foi dintre frați, care nu au avut urmași nefiind căsătoriți. Am rămas că moștenitori eu împreună cu alt frate. In plus mai este un teren de 9500 m din partea mamei, care nu a fost dezbătută succesiunea cu rudele sale de gradul 1, urmași din familia din care a provenit. Menționez că rufele mamei nu au pretenții la acest teren, ei moștenind alte terenuri sau imobile în urma retrocedărilor făcute de după 1989. Dar nu au făcut succesiunea la rindul lor. Fratele meu, deși lucrează terenurile în cauză, de mai multi ani, nu binevoiește a merge la notariat, de 5 ani de cînd se poate face succesiunea. As dori sa știu, în această situație, ce pot face eu in această situație, pentru a intra în posesia drepturilor ce mi se cuvin. Vă mulțumesc.
Coonsultati un avocat
Ce guvern împuțit plătești taxe și impozite an de an iar ei au făcut o lege sa mai mulga1 la suts dar practic anafu ce ii face la acea moștenire de mai vrea bani in plus de ce n-au lăsat codul civil a lu Ceausescu terenurile și clădirile nu pleacă nicăieri sau acei notari ce fac sau cu ce contribuie de vreau așa sume mari fara a le justifica cu acte fiscale la persona care solicită succesiune ei vin cu un proces verbal și trec cît vor eii fara ai întrebă nimeni nimic parca ei sunt dumnezeu
Suntem două surori. Am făcut succesiunea după tata(1985), am fost de acord sa rămână mamei. A decedat acum- nu am avut bani de succesiune . Cadastrul făcut la casă și teren, o livadă- a fost făcu greșit de două ori. Cei 4 notari publici consultați nu au fost de acord să facem succesiunea. Am făcut contestație la Cadastru. Ce să facem? NE- AM ÎMPOTMOLIT. Să mergem în instanță. Pe ce motiv. Un sfat…
Bate joc de oameni .
Nu le pasă de nimic lor să fie bine
Cacat de salar ce ne dă.
Chirie apa gunoi curent
370ron și rămâi cu bonuri. Să le fie rușine ce guvern. Și pe lângă mai și bancă că nu ai de unde sa plătești. RUȘINE UNDE AM AJUNS BĂTAIE DE JOC CE FACE CU NOI GUVERNUL. NOI SUNTEM DE VINĂ CA NU SUNTEM UNIȚI .ALTFEL JAR AR MÂNCA TOȚI.
Aveți perfecta dreptate! Aici e adevărul! SUBSCRIU in totalitate!
Giogan Virgil intră pe google și caută site-ul :
avocatnet.ro , acolo poti sa pui întrebări la avocați, și ei răspund gratuit.Eu am folosit, întrebat acolo, pe avocați!
Au făcut în așa măsură legiuirile încît nu ai cum că personă onestă să reușești să dai cote parte în trei locuri Notar ,Tribunal plus avocat și Topograf …În unele zone mai e interes dar in unele cheltuiești mai mult cu actele de moștenitor .E special făcut așa să ne pierdem țara
Da,bine spus! Dar oare noi cetățenii nu putem face nimic ..?! Avem dreptul parca la nesupunere civică în situații de abuz Mie mi se pare un abuz și condiționarea notarului…sa mergi la cel din zona unde e moștenirea….Iar acești notari sunt liberi să te”jupoaie”că dacă sunt solicitați…de ce sa nu o facă ….mai ales când nu are concurenta in zona lui. ORIBIL! Toti niste jeguri orfinare🤢😡😡😡😡😬🤮🤮🤮🤮🤮
Dar oare noi cetățenii nu putem face nimic ..?! Avem dreptul parca la nesupunere civică în situații de abuz Mie mi se pare un abuz și condiționarea notarului…sa mergi la cel din zona unde e moștenirea….Iar acești notari sunt liberi să te”jupoaie”că dacă sunt solicitați…de ce sa nu o facă ….mai ales când nu are concurenta in zona lui. ORIBIL! Toti niste jeguri orfinare🤢😡😡😡😡😬🤮🤮🤮🤮🤮
Dar oare noi cetățenii nu putem face nimic ..?! Avem dreptul parca la nesupunere civică în situații de abuz Mie mi se pare un abuz și condiționarea notarului…sa mergi la cel din zona unde e moștenirea….Iar acești notari sunt liberi să te”jupoaie”că dacă sunt solicitați…de ce sa nu o facă ….mai ales când nu are concurenta in zona lui. ORIBIL! Toti niste jeguri ordinare🤢😡😡😡😡😬🤮🤮🤮🤮🤮
Am patru frați, locuiesc în străinătate, și pur și simplu nu vor sa vină sa facem succesiunea imobilului părintească, unde am crescut toți. Casa nu este locuita de 15 ani, actele sunt la un frate, și mie îmi vine anual de la primărie să plătesc toate :dările ;către stat. Ce pot face, în această situație?
Buna ziua soțul meu a decedat în anul 2009 dar nu am făcut succesiunea că nu am avut posibilitatea ce este de făcut de acuma încolo?o sa plătesc după legea nouă?1 la sută va rog sa mi dați un răspuns corect.Multumesc anticipat!.
Vã rog fiului meu la lãsat mantenere pe ie şi o fica zis mãtuşe a iscãlit bunica la notar fiul meu a apucat sã facã cadastru pe numele lui împarțind terrnurile cu mãtuşa dupã douã sãptãmîni bunica /zis ex soacrã a decedat c’è se poate întîmpla cai trecut 8 ani vã rog un rãspuns
PENTRU CE SA PLATESTI ? Ce îmi da mie statu sau cu ce mă ajută Notariatul? Sa chinuit cineva cu mine sau mia dat cineva ceva. Nu!! Legea a fost făcută pentru a stoarce oameni de bani! Nu este normal! Am plătit niște acte care au trebuit refăcute ca nu sint bune! Am impresia ca trăim într-o Țară de profitori!
Bună ziua. Locuiesc într-o casa la o ruda decedata. Eu am cheltuit totu la înmormântare. Locuiesc în casa de aproape 20 de ani. Lumina și utilitățile sint trecute pe numele meu. La moștenire este și o mătușa de 86 de ani dar nu știu nimic de ea este plecata în italiaimpozit totu vine pe numele meu. Cum trebuie sa fac sa fiu în regula sa pot fii proprietar. Multumesc
Soțul meu a decedat iar soția nu mai locuiește de 7 ani nu exista acte pe casă și îi vine somație ptr că nu a platit impozit deși a fost căsătorită cu 1 an înaintea decesului mi se pare că nu-i corect să plătească impozitul ce se poate întâmpla dacă nu plătește nu sunt nici un fel de acte pe casă va mulțumesc,