Ce spun proprietarii de pensiuni din localitatea Crişan, Tulcea, despre sezonul turistic 2020

0
2510

Crișan este localitatea în care se bifurcă, cel mai adesea, escapadele în Delta Dunării, fiind situată între Dunărea Veche și Dunărea Nouă. Sătuc pescăresc la origini, Crișanul a cunoscut o dezvoltare rapidă tocmai datorită poziției sale privilegiate pe cel mai circulat canal – Sulina, frecventat de navele comerciale cât și de cele de turism și agrement.

Turiștii care au ajuns anul acesta la Crișan au fost încântați de priveliște și de liniștea pe care au găsit-o aici. De liniștea și bunăstarea lor s-au ocupat, în acest an mai mult ca oricând, proprietarii pensiunilor, care s-au adaptat rapid noilor condiții impuse de pandemia de coronavirus. Totuși, potrivit acestora, nu a fost cel mai bun an, dar nici cel mai rău. Reporterii Focus Press au avut ocazia să stea de vorbă cu două antreprenoare de succes din Crișan, participând la un workshop organizat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Ileana Vasiliev, proprietari pensiunii Eden, a deschis afacerea acum 13 ani și spune că nu regretă acest lucru. Recunoaște însă că anul 2020 a fost unul atipic, dar cu toate acestea în ceea ce privește veniturile susține că nu au ieșit în pierdere față de anul precedent.

“Ca venituri am pierdut lunile din starea de urgenţă, iar ca grup de clienți țintă am avut doar români și un singur grup de străini. Un grup de curajoși din Belgia care au fost extrem de încântați pentru că au vrut să vadă un loc unic și să se bucure de liniște. În general străinii sunt fascinați de Delta Dunării, vin foarte bine documentați despre ceea ce vor să vadă. Pentru anul viitor cred că în cel mai nefericit caz vom deschide tot la 1 iunie, în cel mai fericit caz undeva după mijlocul lui aprilie. Ca perspective pentru anul viitor noi ne dorim să aplicăm pentru niște fonduri pentru a renova pensiunea”, a specificat proprietara. Ea a mai precizat că nu toți turiștii care ajung în Delta Dunării știu să se comporte adecvat, însă marea lor majoritate sunt oameni cu bun simț și uimiți de ceea ce văd. “Oamenii care vin în Deltă se comportă în general ok, însă sunt și oameni care nu au cultura turistului sau cel puțin nu au cultura turistului de all inclusive. Oameni care vor doar să stea, să primească mâncare, care nu au nici o legătură cu natura și cu ceea ce ar trebui să vadă aici. Crișan este zona exclusivistă a Deltei Dunării, în ideea în care este chiar în centrul Deltei și se poate ajunge relativ ușor la tot ce înseamă obiectivele importante”, a conchis Ileana Vasiliev.

Proprietara pensiunii Doi Căpitani, Denisa Mocanu, susține și ea că anul acesta a fost unul complicat și că a trebuit să se adapteze foarte repede noilor condiții și măsuri impuse de autorități, însă, cu toate acestea cererea a fost destul de mare, iar gradul de ocupare de peste 100%. “Anul acesta a fost complicat. A trebuit să aplicăm toate regulile pentru siguranța noastră și a turiștilor și normal că ne-au crescut mult costurile, dar a fost foarte foarte plin. Noi oricum aveam plin pe vară, dar a fost a peste gradul de ocupare și plus că tot primeam telefoane. Spuneam că a fost complicat pentru că nici nouă nu ne-a plăcut să avem atâtea restricții, să nu permitem oamenilor să stea în interior, să aibă grijă să se de infecteze, să poarte mască, dar totuși a fost pentru siguranța noastră. Față de anul trecut pe lunile în care am funcționat veniturile au fost similare, doar că am pierdut o lună și jumătate la începutul sezonului și acum o lună pentru că a crescut numărul de cazuri și am preferat să închidem. Anul viitor am vrea să deschidem de 1 Mai, mai ales că în data de 2 este și Paștele, dacă situația ne va permite”, a declarat Denisa Mocanu. Totodată, ea a menționat că în acest an turiștii străini au anulat rezervările, însă ea le recomandă în continuare să viziteze Delta Dunării pentru că este un loc în inima naturii cu o gastronomie unică. “Turiștii s-au comportat responsabil, am avut oameni educați, cu mici excepții care sunt peste tot. De remarcat că anul acesta nu am avut absolut deloc turiști străini, toți au anulat. Sper ca anul viitor să avem, mai ales că aici la Crișan este o zonă superbă, fix în mijlocul Deltei. Poți ajunge oriunde din Crișan, ești la 40 de minute de Sulina, la o oră și jumătate de Sfântul Gheorghe și Tulcea. Sunt foarte multe trasee pe canale și pe lacuri care sunt spectaculoase. Pentru cei care nu au mai fost în Deltă este altceva decât tot ceea ce au vizitat până acum. Asta ne spun cei care vin la noi că sunt uimiți de peisaje și de gastronomia din Deltă. Sunt uimiți în câte feluri putem găti noi peștele. Delta Dunării este o destinație care merită măcar o dată vizitată”, a precizat, în încheiere, proprietara pensiunii.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.