Ce spune Mihai Lupu despre învâțământul constănțean: “S-a făcut prea puțin”

1
806

PNL Constanța susține că oricât de mult ne-ar plăcea să credem că beneficiem de o infrastructură școlară modernă, realitatea din teren ne contrazice.

Județul Constanța încă are unități de învățământ cu toalete în fundul curții, cu pereți care sunt scorojiți sau stau să cadă, fără apă potabilă, adică, pe scurt, fără condiții. Este realitatea unei radiografii atent creionate atunci când iei la pas fiecare comună, nu doar orașele, cu pixul, agenda și statisticile în mână. 

Dacă e să ne raportăm la promisiunile pe care le-am tot primit de la nivel județean sau național, de-a lungul timpului, educația ar fi trebuit să fie definită de concepte precum performanță sau calitate, însă nu-i nici pe departe astfel. Folosim, în schimb, indolența ca sinonim pentru întreaga atitudine pe care autoritățile locale și județene au manifestat-o față de sistemul educațional din Constanța. Intrând și mai mult în problemă, constatăm că rata abandonului școlar este în continuă creștere, iar acest lucru se întâmplă mai ales pe fondul problemelor financiare pe care multe dintre familii le au din cauza lipsei oricărui venit. Oricâte acțiuni ar întreprinde ONG-urile din domeniu, eforturile nu sunt suficiente fără implicarea activă, constantă și coerentă a instituțiilor statului. Un proiect fezabil înseamnă o viziune pe termen mediu cel puțin, care să răspundă nevoilor sociale pe care le au familiile încadrate în categorii cu factor de risc ridicat -transmit liberalii.

„Din nefericire, nu de puține ori am trecut milimetric pe lângă tragedii în care ar fi putut fi implicați școlari sau preșcolari. Atunci am constatat cu mâhnire o pasivitate greu de înțeles din partea celor care ar trebui să caute soluții. Ridicau nonșalant din umeri, purtând vina dintr-o parte într-alta, fără să aibă curajul de a-și asuma incompetența. Constanța nu-și mai permite să aibă școli care arată la fel cum arătau în urmă cu decenii, fără încălzire, fără toalete în interior și fără dotări și echipamente moderne. Constanța are nevoie să investească în pregătirea continuă a cadrelor didactice, pentru ca acestea să poată oferi educație de calitate. Nu ne mai permitem să ne plece dascălii, iar copiii să renunțe la școală. E nevoie să revitalizăm învățământul dual, iar asta se poate face numai prin investiții masive în educație, domeniu care stă la baza dezvoltării sănătoase a oricărei societăți. Vocea elevilor trebuie să fie ascultată, iar eu îmi propun să am în permanență întâlniri directe cu asociațiile de elevi din județ și cu reprezentanții cadrelor didactice, astfel încât să dezvoltăm împreună proiecte și programe care să aducă îmbunătățiri la sistemul de învățământ din Constanța.”, consideră Mihai Lupu, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean.

La nivelul anului 2018, în regiunea de sud-est a României, rata abandonului școlar era de 2,8%. Efectele indirecte ale părăsirii timpurii a școlii înseamnă creșterea numărului de șomeri, sărăcie, excluziune socială. Pe termen lung, vorbim despre imposibilitatea de a avea o evoluție economică bazată pe inovație și forță de muncă competitivă. În plan social, vorbim despre o populație inactivă, care va părăsi județul în căutarea unui trai fără prea multe griji, ceea ce înseamnă că există riscul creării unui deficit de populație tânără și activă.

1 COMENTARIU

  1. Domnul acesta stie despre ce vorbeste? Cum sa ”revitalizam” invatamantul dual, cand acesta s-a ”nascut” acum 4 ani? Plus ca presupune un parteneriat un liceu si o firma… iar astea sunt in general private si … cam liberale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.