Consiliul Județean Constanța continuă demersurile pentru construirea unui nou corp la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Sf. Apostol Andrei“, în care ar urma să funcționeze o secție de Urgențe/Traumatologie. Prin realizarea investiției, va crește gradul de dotare și de confort al pacienților care apelează la sistemul medical public și se vor asigura spații corespunzătoare modernizate și dotate, în care actul medical se va desfășura în cele mai bune condiții.
Din data de 20 noiembrie, noul manager al Spitalului Județean Constanța este Raluca Vericeanu, ea fiind numită de președintele Consiliului Județean, Florin Mitroi. Fostul manager, Ionuț Ionescu, și-a anunțat demisia în cadrul unei conferințe de presă.
Proiectul „Construire Corp nou – Urgențe/Traumatologie – Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța“ a fost depus spre finanțare în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești (PNIIUS). Despre acesta, Raluca Vericeanu ne-a precizat că noua Urgență este vitală.
„În prezent, în actuala Unitate de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Constanța sunt tratați zilnic aproximativ 500 de pacienți. Este evident că spațiul suplimentar devine vital pentru buna desfășurare a activității medicale. Noul corp, care va avea cinci etaje, săli de operații și o secție modernă de Terapie Intensivă, reprezintă o investiție necesară pentru a face față cerințelor actuale. Proiectul a fost depus pentru finanțare. Având în vedere și construcția paralelă a corpului «Mama și Copilul», ne dorim ca, în viitorul apropiat, pacienții să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate, aici, în Constanța. Vă vom ține la curent cu etapele în care se află proiectul“, ne-a declarat Raluca Vericeanu.
Noua clădire va fi construită în curtea spitalului și va fi destinată, în principal, secțiilor de urgențe și (poli)traumatologie, cu o suprafață construită de 2.380 mp, una desfășurată (inclusiv pasarela de legătură și heliport) de 16.824 mp și un regim de înălțime D+P+5E+Platformă heliport. Imobilul va avea un număr total de 19 săli de operații și 63 de paturi ATI, cu următoarea structură organizatorică: ORL – trei paturi ATI, Chirurgie generală – 20 de paturi ATI, Ortopedie – cinci paturi ATI, Neurochirurgie – douăsprezece paturi ATI, Oftalmologie – trei paturi ATI, Urologie – douăsprezece paturi ATI, Chirurgie plastică și reparatorie – trei paturi ATI și Chirurgie plastică – Arși – cinci paturi ATI.
Acest proiect bifează simultan (prin concept, destinație și dotările inovative propuse) patru dintre patologiile prioritare (critice) impuse de Ministerul Sănătății prin PNIIUS, respectiv politraumatologie, neurochirurgie/boli cerebrovasculare, chirurgie plastică – arși și recuperare, aspecte confirmate, de altfel, prin obținerea Avizului de oportunitate nr. 9486/02.10.2024, emis de Ministerul Sănătății.
Valoarea totală a investiției este de 704.035.269,85 lei fără TVA (836.392.604,30 lei TVA inclus), adică aproximativ 141 de milioane de euro, fără TVA.
Mihaela GIUGLEA