Cei 36 de inculpați, implicați în dosarul diplomelor de pregătire profesională false, de la Constanța, și-au aflat pedepsele

0
785
Palatul de Justiţie, foto: Focus Press

Dosarul penal în care au fost trimiși în judecată, în 2017, aproape 40 de persoane, cercetate pentru luare de mită, dare de mită, fals intelectual și instigare la comiterea acestor infracțiuni, a ajuns la final. Tribunalul Constanța s-a pronunțat, pe fondul cauzei, asupra pedepselor pe care ar trebui să le ispășească persoanele în cauză, dacă aceste pedepse ar rămâne definitive.

Magistrații Tribunalului Constanța s-au pronunțat, joi, 4 martie, în dosarul în care mai multe persoane sunt acuzate că au eliberat, în fals, diplome de calificare profesională, pentru care au primit diverse sume de bani.  Magistrații i-au găsit vinovați pe reprezentanții Centrului de Pregătire Profesională FANY B, care au vândut diplome ”pe bandă rulantă”, dar și pe cumpărători, aplicându-le pedepse cu suspendare.

În urmă cu aproximativ 3 ani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus trimiterea în judecată a unui număr total de 36 de inculpați, pentru săvârșirea unui număr total de 120 infracțiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual.

Anchetatorii au reținut faptul că Ștefan Vasile Burlacu, împreună cu fiica acestuia, Cecilia Ana Burlacu, în calitate de administratori ai FANY B S.R.L., societate care organiza cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic, au comis  infracțiuni de luare de mită și fals intelectual. Mai exact, cei doi inculpați au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.

În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați au solicitat și au primit diverse sume de bani, între 650 și 1500 lei per certificat.

Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obținerii de foloase patrimoniale necuvenite.
Unele dintre certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în afara țării.

Pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională FANY B a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru numitul Pavel Constantin, trimis în judecată în dosarul intitulat generic „Restaurant Beirut” din municipiul Constanța, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale. În ceea ce privește faptele privitoare la eliberarea certificatului de pregătire profesională pe numele Pavel Constantin s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate suficiente probe, care să dovedească mai presus de orice îndoială existenţa infracţiunii şi vinovăţia făptuitorului şi astfel să înfrângă prezumția de nevinovăție.
Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de 7 ani până la descoperirea faptei de corupție.

Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar și pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor. Cu privire la un alt inculpat, respectiv Vasea Ion, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a sesizat instanța competentă cu privire la încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Pentru aceste fapte, Burlacu Stefan Vasile a fost condamnat, pe fond, la o pedeapsă de 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mita în formă continuată.

În ceea ce o privește pe Burlacu Cecilia Ana, instanța a dispus incetarea procesului penal, întrucât a intervenit decesul inculpatei.

Un alt inculpat din dosar, Burlacu Cezar Mihail, cercetat pentru fals intelectual în formă continuată, a primit  un an și trei luni de închisoare cu suspendare, iar toți ceilalți indivizi, cumpărători de diplome, au fost, de asemenea, condamnați la pedepse cu suspendare.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.