Certificatul verde a devenit obligatoriu: măsura, valabilă și pentru copiii de peste 6 ani!

0
635

Certificatul verde Covid este obligatoriu începând de luni, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este între 3 și la 6 la mia de locuitori, pentru accesul în baruri, restaurante, evenimente private, spectacole, etc., măsura fiind valabilă inclusiv pentru copiii ce au mai mult de 6 ani. Obligativitatea certificatului Covid a fost introdusă de Guvern vineri, printr-o hotărâre.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăși 6), dar accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală. Și copiii cu vârsta de peste 6 ani vor avea nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vineri.

Raed Arafat susține că certificatul nu este discriminatoriu

Hotărârea de Guvern emisă vineri nu a impus restricţii. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie era prevăzută închiderea totală. Deci în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie, s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţilor economice să se desfăşoare, cu un anumit control sanitar aferent, în mod deosebit, verificarea celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG acum 2-3 săptămâni, că acest certificat poate fi folosit în interiorul ţării şi atunci să poată fi folosită de către orice persoană aplicaţia care se poate descărca gratuit de către orice persoană dintre orgranizatori, aplicaţia care se poate descărca gratuit şi poate citi codul QR de pe certificat”, a afirmat şeful DSU.


El a declarat că ceritificatul verde permite oricui să participe, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii – să fii vaccinat, sa fii testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile. ”Asta înseamnă că nu putem vorbi despre discriminare. Discriminare era dacă ziceam ”Dacă eşti vaccinat, intră” – şi nici asta nu e discriminare dacă e măsură de sănătate publică. Noi permitem tutoror categoriilor să participe, cu condiţia să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală”, a subliniat şeful DSU.
A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.